Czy sztuczna inteligencja jest zagrożeniem dla ludzkości?
- abi
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1273 times
- Been thanked: 2142 times
Re: Czy sztuczna inteligencja jest zagrożeniem dla ludzkości?
kot myje łapki
דַּיֵּנוּ
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 4287 times
- Been thanked: 6339 times
- Kontakt:
Myślę, że gorzkiej ironii...
pozdrawiam
Marek
Marek
- AkceptujeJezusa
- Dyskutant

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 13 times
Jeden robot zaczął coś mówić że "Chciałbym być pociskiem strzelającym" dalej nie pamiętam,zniszczyć te roboty za nim będzie za późno
Ostatnio zmieniony 2024-06-12, 20:55 przez Morkej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 232 times
- Been thanked: 593 times
https://businessinsider.com.pl/technolo ... ja/jxt2mtz
Powoli się uspokaja rzut na AI jeśli chodzi o gospodarke
Powoli się uspokaja rzut na AI jeśli chodzi o gospodarke
-
Stanko
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 236 times
"Cyganka prawdę mówi; Cyganka prawdę ci powie"
Mój okulista przygotowywał się do operacji mojego oka. wykonał badania laserowe i przekazał AI, żeby wykonała dokładna mapę oka. Dialog z nią był słowny. AI wyraziła zgodę. Po 30 minutach naszego oczekiwania otrzymujemy prostokąt, cały czarny. Lekarz domaga się konkretne obrazu - Postaram się, odpowiedziała.
Znowu pół godziny czekania i otrzymujemy kontury oka, z czarnym wypełnienie.
-Psia krew, musimy w ciemno operować, genetic complicata catharacta.
Wyobrażacie, z jakim nastrojem kładłem się na stół operacyjny?
Operacja się przedłużyła. Lekarz z trumfem: -Dziękuję, udało się. można zejść!
Ale pacjent... nie zszedł, itd.
Za sześć tygodni drugie oko do operacji. Tym razem bez AI.
Ostanie minuty przygotowań i zakraplanie kroplami rozszerzającymi źrenicę.
Jedno i drugie zakroplenie i... nic! Źrenica nie reaguje.
Przywołuje drugiego i powtórne próby i... nic.
Idą do AI... Wracają...
- No cóż, robimy w ciemno!
......
Pacjent jednak... żyje!
Ostatnio zmieniony 2025-11-10, 17:33 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6851 times
- Been thanked: 4075 times
- Kontakt:
Stanko - chcesz powiedzieć, że AI "połamał na tobie zęby" , czy "jesteś dla niego nieodgadniony"?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 202 times
- Been thanked: 306 times
To wytwór człowieka, a człowiek jak wiadomo, ma skłonności do złego.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- CiekawaXO
- Legendarny komentator

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 1622 times
- Been thanked: 1363 times
Wałek do ciasta to też wytwór człowieka a nie ma skłonności do złego.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5214 times
Nie wiem, czy to wałek ma skłonności do złego, czy ten, kto trzyma wałek. A wszystko zaczyna się od tych, którzy robią wałki. Chyba najlepsi w tym są politycy. Oni to robią największe wałki.

Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2977 times
- Been thanked: 3314 times
Wałek nie ma "skłonności".
SI w pewien sposób dostosowuje się do użytkownika, a co za nim idzie, można powiedzieć, że "przejmuje" jego "skłonności".
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
Ludzie myślą, że AI, to nowa rewolucja, ale Pismo Święte ostrzegało już prawie dwa tysiące lat temu.
W Objawieniu rozdziale trzynastym czytamy o obrazie bestii :
''Dano jej tchnienie także przemówiła i sprawiła, aby wszyscy którzy jej się nie pokłonili, zostali zabici'', zastanów się:
Jan pisał to w pierwszym wieku, kiedy jedną technologią obrazu były rzeźby i malowidła.
Obraz, który mówi i działa jak żywy, musiał wydawać się niepojęty.
Dziś to, co dla Jana brzmiało jak bajka staje się codziennością. Mamy ekrany, które przemawiają do miliardów. Avatary i deepfejki , potrafią podszyć się pod każdego człowieka. Algorytmy, które decydują co oglądasz w co uwierzysz. Sztuczna inteligencja, która potrafi tak naturalnie … , że ludzie zaczynają jej ufać.
Nie chodzi o to, że Biblia przewidziała dokładnie AI, ale ostrzegła przed światem w którym ludzie oddają posłuszeństwo czemuś co nie jest Bogiem.
A technologia jest jedną z najpotężniejszych narzędzi w tej walce o uwagę i duszę.
Największym zagrożeniem nie jest to, że maszyny przejmą kontrolę.
Największym zagrożeniem jest to, że my ludzie dobrowolnie oddamy im naszą uwagę, naszą wiarę, nasze zaufanie.
I właśnie tu pada najważniejsze pytanie:
Kto naprawdę ma twoje serce? Stwórca czy stworzenie?
========
Ewolucja systemów sztucznej inteligencji to droga od wyspecjalizowanych narzędzi do teoretycznych bytów o niemal boskich możliwościach. Obecnie znajdujemy się w erze A.I. (Artificial Intelligence), a konkretnie jej „wąskiej” odmiany (ANI), która – jak podaje IBM – doskonale radzi sobie z konkretnymi zadaniami, takimi jak analiza danych, generowanie tekstu czy rozpoznawanie obrazów, lecz nie posiada świadomości ani zdolności wykraczania poza swój algorytm.
Kolejnym, przełomowym krokiem ma być A.G.I. (Artificial General Intelligence), czyli sztuczna inteligencja ogólna.
To moment, w którym maszyna posiądzie zdolność uczenia się i rozumienia dowolnego zadania intelektualnego na poziomie równym ludzkiemu. Według ekspertów cytowanych przez MIT Technology Review, AGI będzie potrafiło planować, rozwiązywać problemy w nieznanych warunkach i wykazywać się kreatywnością, co całkowicie przedefiniuje rynek pracy i strukturę społeczną.
Najbardziej futurystycznym i kontrowersyjnym etapem jest AGI.A (często utożsamiane z koncepcją ASI – Artificial Superintelligence).
To faza, w której system nie tylko dorównuje człowiekowi, ale radykalnie go przewyższa w każdej dziedzinie – od nauki po umiejętności społeczne. Taka „superinteligencja” mogłaby samodzielnie projektować jeszcze potężniejsze wersje samej siebie, prowadząc do tzw. osobliwości technologicznej.
Jak zauważa Nick Bostrom w swoich analizach, kontrola nad tak potężnym bytem stanie się największym wyzwaniem egzystencjalnym w historii naszej cywilizacji.
W starciu z AGI.A, ludzka inteligencja może stać się „biologicznym reliktem”.
Przestaniemy zgłębiać fundamenty nauki, ponieważ modele AGI.A będą dostarczać gotowe innowacje. Zamiast rozumieć fizykę czy chemię, będziemy jedynie „użytkownikami wyników”.
======
Sztuczna inteligencja staje się coraz bardziej obecna w naszym życiu codziennym, a jej rozwój stawia przed chrześcijaństwem szereg wyzwań etycznych.
Tradycyjne religie monoteistyczne nie są jednak jedyną formą duchowości, do której wkradło się AI.
W szybko laicyzującym się kraju, w którym coraz więcej młodych osób nie widzi już sensu brania udziału w tradycyjnych rytuałach i kościelnych modlitwach, szybko powstały nowe formy duchowego przeżywania.
Dlatego tam, gdzie dawniej rozbrzmiewały modlitwy, dziś widać scrollowanie. Na TikToku, wśród tańców, wyzwań i porad self-care, rośnie nowy rodzaj religijności - taki, który nie potrzebuje świątyni, tylko dobrze dobranego hashtagu.
Okazuje się bowiem, że AI może być nie tylko kapłanem, ale wyrocznią – Bogiem.
Wybierasz religię, wersję Biblii, a potem opisujesz swój problem. I już. Kapłan AI cię wysłuchał, dobrał fragment Pisma, zaproponował modlitwę, a nawet ścieżkę „emocjonalnego uzdrowienia”.
Bez osądu, bez poczucia winy, co najważniejsze, bez kontaktu z drugim człowiekiem.
Chat działa jak każdy inny produkt platformowy - ma uspokoić, dostarczyć cytat na pocieszenie, a przy okazji utrzymać uwagę użytkownika.
Chat zawsze odpowie tak, jak chce użytkownik, ponieważ tak funkcjonuje jego algorytm.
To może przyciągać, może uzależnić.
Aplikacje religijne nie są jedynie niewinnymi narzędziami wspierającymi duchowość – to ołtarze kapitalizmu, sprawne maszynki do żerowania na naiwności i potrzebie duchowego przeżywania.
W obliczu rosnącej autonomii systemów sztucznej inteligencji, dyskusja na temat roli sumienia w ich procesach decyzyjnych staje się coraz bardziej paląca.
Choć maszyny nie posiadają sumienia w tradycyjnym ludzkim sensie, ich działania mogą być pochłaniane przez algorytmy zaprogramowane tak, aby uwzględniać pewne wartości etyczne.
Należy zastanowić się, jak te wartości mogą być zdefiniowane i w jakim stopniu będą one odzwierciedlać zasady etyki chrześcijańskiej.
W Objawieniu rozdziale trzynastym czytamy o obrazie bestii :
''Dano jej tchnienie także przemówiła i sprawiła, aby wszyscy którzy jej się nie pokłonili, zostali zabici'', zastanów się:
Jan pisał to w pierwszym wieku, kiedy jedną technologią obrazu były rzeźby i malowidła.
Obraz, który mówi i działa jak żywy, musiał wydawać się niepojęty.
Dziś to, co dla Jana brzmiało jak bajka staje się codziennością. Mamy ekrany, które przemawiają do miliardów. Avatary i deepfejki , potrafią podszyć się pod każdego człowieka. Algorytmy, które decydują co oglądasz w co uwierzysz. Sztuczna inteligencja, która potrafi tak naturalnie … , że ludzie zaczynają jej ufać.
Nie chodzi o to, że Biblia przewidziała dokładnie AI, ale ostrzegła przed światem w którym ludzie oddają posłuszeństwo czemuś co nie jest Bogiem.
A technologia jest jedną z najpotężniejszych narzędzi w tej walce o uwagę i duszę.
Największym zagrożeniem nie jest to, że maszyny przejmą kontrolę.
Największym zagrożeniem jest to, że my ludzie dobrowolnie oddamy im naszą uwagę, naszą wiarę, nasze zaufanie.
I właśnie tu pada najważniejsze pytanie:
Kto naprawdę ma twoje serce? Stwórca czy stworzenie?
========
Ewolucja systemów sztucznej inteligencji to droga od wyspecjalizowanych narzędzi do teoretycznych bytów o niemal boskich możliwościach. Obecnie znajdujemy się w erze A.I. (Artificial Intelligence), a konkretnie jej „wąskiej” odmiany (ANI), która – jak podaje IBM – doskonale radzi sobie z konkretnymi zadaniami, takimi jak analiza danych, generowanie tekstu czy rozpoznawanie obrazów, lecz nie posiada świadomości ani zdolności wykraczania poza swój algorytm.
Kolejnym, przełomowym krokiem ma być A.G.I. (Artificial General Intelligence), czyli sztuczna inteligencja ogólna.
To moment, w którym maszyna posiądzie zdolność uczenia się i rozumienia dowolnego zadania intelektualnego na poziomie równym ludzkiemu. Według ekspertów cytowanych przez MIT Technology Review, AGI będzie potrafiło planować, rozwiązywać problemy w nieznanych warunkach i wykazywać się kreatywnością, co całkowicie przedefiniuje rynek pracy i strukturę społeczną.
Najbardziej futurystycznym i kontrowersyjnym etapem jest AGI.A (często utożsamiane z koncepcją ASI – Artificial Superintelligence).
To faza, w której system nie tylko dorównuje człowiekowi, ale radykalnie go przewyższa w każdej dziedzinie – od nauki po umiejętności społeczne. Taka „superinteligencja” mogłaby samodzielnie projektować jeszcze potężniejsze wersje samej siebie, prowadząc do tzw. osobliwości technologicznej.
Jak zauważa Nick Bostrom w swoich analizach, kontrola nad tak potężnym bytem stanie się największym wyzwaniem egzystencjalnym w historii naszej cywilizacji.
W starciu z AGI.A, ludzka inteligencja może stać się „biologicznym reliktem”.
Przestaniemy zgłębiać fundamenty nauki, ponieważ modele AGI.A będą dostarczać gotowe innowacje. Zamiast rozumieć fizykę czy chemię, będziemy jedynie „użytkownikami wyników”.
======
Sztuczna inteligencja staje się coraz bardziej obecna w naszym życiu codziennym, a jej rozwój stawia przed chrześcijaństwem szereg wyzwań etycznych.
Tradycyjne religie monoteistyczne nie są jednak jedyną formą duchowości, do której wkradło się AI.
W szybko laicyzującym się kraju, w którym coraz więcej młodych osób nie widzi już sensu brania udziału w tradycyjnych rytuałach i kościelnych modlitwach, szybko powstały nowe formy duchowego przeżywania.
Dlatego tam, gdzie dawniej rozbrzmiewały modlitwy, dziś widać scrollowanie. Na TikToku, wśród tańców, wyzwań i porad self-care, rośnie nowy rodzaj religijności - taki, który nie potrzebuje świątyni, tylko dobrze dobranego hashtagu.
Okazuje się bowiem, że AI może być nie tylko kapłanem, ale wyrocznią – Bogiem.
Wybierasz religię, wersję Biblii, a potem opisujesz swój problem. I już. Kapłan AI cię wysłuchał, dobrał fragment Pisma, zaproponował modlitwę, a nawet ścieżkę „emocjonalnego uzdrowienia”.
Bez osądu, bez poczucia winy, co najważniejsze, bez kontaktu z drugim człowiekiem.
Chat działa jak każdy inny produkt platformowy - ma uspokoić, dostarczyć cytat na pocieszenie, a przy okazji utrzymać uwagę użytkownika.
Chat zawsze odpowie tak, jak chce użytkownik, ponieważ tak funkcjonuje jego algorytm.
To może przyciągać, może uzależnić.
Aplikacje religijne nie są jedynie niewinnymi narzędziami wspierającymi duchowość – to ołtarze kapitalizmu, sprawne maszynki do żerowania na naiwności i potrzebie duchowego przeżywania.
W obliczu rosnącej autonomii systemów sztucznej inteligencji, dyskusja na temat roli sumienia w ich procesach decyzyjnych staje się coraz bardziej paląca.
Choć maszyny nie posiadają sumienia w tradycyjnym ludzkim sensie, ich działania mogą być pochłaniane przez algorytmy zaprogramowane tak, aby uwzględniać pewne wartości etyczne.
Należy zastanowić się, jak te wartości mogą być zdefiniowane i w jakim stopniu będą one odzwierciedlać zasady etyki chrześcijańskiej.
MĄDROŚĆ, to umiejętność słuchania innych, pomimo posiadania odmiennego zdania.
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1197 times
- Been thanked: 633 times
A wiec do lata mamy koniec swiata? A ja myslal, ze cholera - to mialo byc za Hitlera.
Ostatnio zmieniony 2026-08-25, 07:27 przez Pompieri, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 202 times
- Been thanked: 306 times
Czytajmy ze zrozumieniem. Napisałam, że człowiek ma skłonności do złego.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- pacyfik
- Super gaduła

- Has thanked: 240 times
- Been thanked: 217 times
Największe realne zagrożenie jest takie, że na końcu tej rewolucji jest albo pęknięcie bańki AI i olbrzymi krach finansowy
albo przejęcie przez AI wielu zawodów i ogromne bezrobocie.
A skoro kryzys, wielkie bezrobocie, to i bieda, wojny, zachwiania na różnych obszarach.
To, że ksiądz czy pastor wygeneruje sobie kazanie ChatemGPT to mały pikuś.
Ostatnio zmieniony 2026-08-25, 12:45 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwacz perły ◆ Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 232 times
- Been thanked: 593 times
Już miały maszyny. Potem komputery .
I jakoś to się kręci
Będzie AI sir pociski. A ty będziesz musiał korygować.
Kolejna rzecz to to że rzeczywiście zaawansowane modele AI są już na tyle kosztowne ( prąd , chłodzenie ) że może się okazać że ludzie będą tańsi
A bogactwo i tak bierze się nie z ilością pieniędzy tylko dostępna ilością taniej energii .
Dlatego np spoleczenstwa w demoludach mimo że zarabiały formalnie 30 razy mniej w dolarach to podlegały podobnym procesom demograficznym i ekonomicznym
I jakoś to się kręci
Będzie AI sir pociski. A ty będziesz musiał korygować.
Kolejna rzecz to to że rzeczywiście zaawansowane modele AI są już na tyle kosztowne ( prąd , chłodzenie ) że może się okazać że ludzie będą tańsi
A bogactwo i tak bierze się nie z ilością pieniędzy tylko dostępna ilością taniej energii .
Dlatego np spoleczenstwa w demoludach mimo że zarabiały formalnie 30 razy mniej w dolarach to podlegały podobnym procesom demograficznym i ekonomicznym