Czy czekałeś/łaś do ślubu?
- Quinque
- Super gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 121 times
Czy czekałeś/łaś do ślubu?
Wydaje mi się że nie jest to jakiś niewłaściwy temat. Jeśli jest to możecie go usunąć
Ja osobiście nie mam kontaktów z płcią przeciwną. Przez co jestem obiektem żartów. Czytałem wiele wątków na katolickim forum na reddicie z podobnym zapytaniem. Wiele osób nie czekało do ślubu ze spółkowaniem. Skoro jest to grzech jak kazdy inny to co za różnica? Skoro wystarczy się wyspowiadać i odpokutować
Ja osobiście nie mam kontaktów z płcią przeciwną. Przez co jestem obiektem żartów. Czytałem wiele wątków na katolickim forum na reddicie z podobnym zapytaniem. Wiele osób nie czekało do ślubu ze spółkowaniem. Skoro jest to grzech jak kazdy inny to co za różnica? Skoro wystarczy się wyspowiadać i odpokutować
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę
- Ambrossia
- Dyskutant

- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 106 times
Re: Czy czekałeś/łaś do ślubu?
Nie wiem ile masz lat, ani w jakim środowisku jesteś. Ale tak lekko mówiąc, to nie na miejscu żeby Ci ktoś zaglądał w takie osobiste sprawy. Jeśli to znajomi, to warto dać im do zrozumienia, że sobie nie życzysz, albo odciąć się od nich.Ja osobiście nie mam kontaktów z płcią przeciwną. Przez co jestem obiektem żartów
Obstawiam, że niewiele par czeka. Jak kiedyś pisałam nie znam obecnie wierzącej pary, która by nie mieszkała ze sobą krótko po poznaniu się.
- Andy72
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 570 times
- Been thanked: 722 times
Masz szczęście że nie miałeś kontaktów grzesznych i masz prawo być z tego dumny, natomiast błędne jest myślenie - że zgrzeszę. wyspowiadam się i to co zgrzeszę to moje - jest dokładnie przeciwnie. Jak nie jesteś jeszcze stary to dobra kobieta to doceni, nawet gdyby przyszło żyć całe życie, to i tak lepiej bez grzechu - w Apokalipsie są młodzieńcy w białych szatach, to wielka wartość, której teraz nie doceniamy, zgrzeszenie to jakby sprzedaż wielkiej wartości za miskę soczewicy.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Morkej
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 111 times
- Been thanked: 662 times
Zwykle to nie jest tak, że ci ludzie jakoś specjalnie nie zgadzają się z nauczaniem Kościoła. Po prostu fakt, że my jako społeczeństwo zostaliśmy przeorientowani na taką a nie inną perspektywę sprawiło, że znacznie trudniej jest to przestrzegać. Perspektywy, pojęcia, myślenie, brak nacisku społecznego, inne postrzeganie relacyjności itd. - to się wszystko zmieniło. Fakt że ktoś jest katolikiem wcale nie sprawi, że nie będzie podatny na to wszystko. Dzisiejszy świat totalnie nie sprzyja zachowaniu tego. I w zasadzie tyle.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6851 times
- Been thanked: 4075 times
- Kontakt:
Będę pisał o przeszłości, więc nie byłem wówczas Adminem forum katolickiego, nie pełniłem żadnej funkcji w KK, powiem więcej wówczas uważałem, że moja wiara i duchowość była daleka od mojego Kościoła, to pierwszy wstęp.
Drugi to stan mojej wiedzy o nauce KK i ogólnie biblijnej - w skali 10 punktów określił bym ją na 2, a przechodząc do tematu wątku.
Znałem oczywiście przykazanie "Nie cudzołóż", ale rozumiałem je na sposób prosty i dosłowny jako 20-latek, że dotyczy to osób, które śpią z cudzą żoną.
Na prawdę tak rozumiałem i uważałem, i byłem bardzo zdziwiony, jak ksiądz na spotkaniu przedmałżeńskim kazał nam się wyspowiadać, że sypiam z moją przyszłą żoną
ale chciałem ślubu kościelnego, to posłuchałem, poznałem naukę KK i zrozumiałem.
Drugi to stan mojej wiedzy o nauce KK i ogólnie biblijnej - w skali 10 punktów określił bym ją na 2, a przechodząc do tematu wątku.
Znałem oczywiście przykazanie "Nie cudzołóż", ale rozumiałem je na sposób prosty i dosłowny jako 20-latek, że dotyczy to osób, które śpią z cudzą żoną.
Na prawdę tak rozumiałem i uważałem, i byłem bardzo zdziwiony, jak ksiądz na spotkaniu przedmałżeńskim kazał nam się wyspowiadać, że sypiam z moją przyszłą żoną
ale chciałem ślubu kościelnego, to posłuchałem, poznałem naukę KK i zrozumiałem.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 202 times
- Been thanked: 306 times
Nie byłeś jedynym 20-latkiem, który miał myślenie konkretno- obrazowe. Często podobno pada pytanie- czyście już próbowali. Może niezbyt fortunnie sformułowane, ale jakoś o "te rzeczy" musi się zapytać.... Wiele młodych osób uznawało je za sugestię, wręcz podpowiedź, że skoro ksiądz pytał to znaczy, że trzeba. Tak było kiedyś, dziś częściej są partnerzy, niż mężowie i żony.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6851 times
- Been thanked: 4075 times
- Kontakt:
Teraz ksiądz nie powinien nawet pytać - takie są wytyczne
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Arek
- Złoty mówca

- Has thanked: 625 times
- Been thanked: 702 times
Wytyczne kogo? Chyba nie Pana Boga. Jak się będziemy podobać człowiekowi - zbawienia nie będzie.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------

https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 202 times
- Been thanked: 306 times
Naprawdę? Opowiadał znajomy ksiądz, że kiedyś do kancelarii przyszła 17 latka z mamą zapytać o formalności ponieważ jak powiedziała, ma narzeczonego i chcą wziąć ślub. Podczas rozmowy w cztery oczy okazało się, że ona ślubu nie chce, nakłania ją matka, ponieważ dziewczyna jest w ciąży. Zatem nie czekali do ślubu.
To było w czasie kiedy ja byłam młoda i piękna, teraz tylko I zostało.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
@Quinque Ile masz lat? Gdzie mieszkasz?
"Ja osobiście nie mam kontaktów z płcią przeciwną. Przez co jestem obiektem żartów"
Co to dokładnie znaczy? Nie masz sióstr, kuzynek, znajomych koleżanek ze szkoły, studiów, pracy?
"Ja osobiście nie mam kontaktów z płcią przeciwną. Przez co jestem obiektem żartów"
Co to dokładnie znaczy? Nie masz sióstr, kuzynek, znajomych koleżanek ze szkoły, studiów, pracy?
- Quinque
- Super gaduła

- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 121 times
Chyba logiczne o co mi chodziło przez napisanie "brak kontaktów z kobietami"
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę
- abi
- Złoty mówca

- Has thanked: 1273 times
- Been thanked: 2142 times
rany ...nie współżył z kobietą
co go męczycie
co go męczycie
דַּיֵּנוּ
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1197 times
- Been thanked: 633 times
Dzięki za info
.
Potencjalne porady mogą się różnić w zależności od tego czy osoba ma lat 17 czy 37.
I czy "brak kontaktów" oznacza "seks" czy "wstydzę się powiedzieć cześć".
Potencjalne porady mogą się różnić w zależności od tego czy osoba ma lat 17 czy 37.
I czy "brak kontaktów" oznacza "seks" czy "wstydzę się powiedzieć cześć".