Ks. Glas

Rozmowy, które dotyczą osób niewierzących, osób które wątpią w istnienie Boga, którzy również mówią, że nie należy Bogu oddawać czci.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
repley
Bywalec
Bywalec
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Ks. Glas

Post autor: repley » 2026-08-01, 14:32

sądzony pisze: 2026-08-01, 14:28 "Gdzie jest Maryja, tam jest Duch Święty" ... hmmm ... bardziej mi siedzi: "Kościół jest tam, gdzie komunia w Synu."
Co ci tam siedzi, to trzeba by się przyjrzeć.
Komu przeszkadza Maryja?
Poczytaj Rdz 3,15

Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
sądzony pisze: 2026-08-01, 14:28 "Gdzie jest Maryja, tam jest Duch Święty" ... hmmm ... bardziej mi siedzi: "Kościół jest tam, gdzie komunia w Synu."
Co ci tam siedzi, to trzeba by się przyjrzeć.
Komu przeszkadza Maryja?
Poczytaj Rdz 3,15

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 232 times
Been thanked: 593 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-08-03, 15:44

Ja bym tak głęboko nie sięgał .
Czasem ziemskie matki potrafią dokopać.
Ziemscy ojcowie.
A to później rzutuje na postrzeganie na odbiór

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 625 times
Been thanked: 702 times

Post autor: Arek » 2026-08-03, 17:03

Oczywiście, że Maryja była pełna Ducha Świętego. Pierwszy argument - była bez grzechu.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
repley
Bywalec
Bywalec

Post autor: repley » 2026-08-04, 03:57

Gzresznik Upadający pisze: 2026-08-03, 15:44 Ja bym tak głęboko nie sięgał .
Czasem ziemskie matki potrafią dokopać.
Ziemscy ojcowie.
A to później rzutuje na postrzeganie na odbiór
Nie wiem, czy zrozumiałam twój post, bo w pierwszej chwili pomyślałam, że co ma piernik do wiatraka?
Chodzi ci chyba o to, że bierzesz Maryję, Matkę Boga za matkę niedoskonała, ułomna - wg. protestanckich interpretacji fragmentów Pisma św. Tylko, że protestanci odrzucili katolicka tradycję maryjną Ojców Kościoła. Sugerują się własną teologia. Ich sola scriptura jest tylko postulowana, ponieważ nie ma czegoś takiego. Zawsze jest interpretacja i konkretny odbiór tekstu czytanego czy słuchanego. Rozumienie Pisma Świetego zawsze jest uzależnione od odbiorcy: jego poziomu duchowego, zasobu wiedzy, edukacji intelektualnej i moralnej. To samo zdanie czy fragment maryjny można odczytywać na wiele sposobów.
Egzegeza protestancka tekstów maryjnych w Piśmie św. umniejsza, redukuje i dyskwalifikuje wielką i przodującą rolę Maryi w Kościele. Jest całkowitym zaprzeczeniem tego, co pisali o Matce Bożej, jak Ją czcili i kochali, Ojcowie Kościoła.
Protestanci stworzyli swoją własną tradycje i od lat próbują ją wtłoczyć katolikom. Udaje im się to, ale na szczęście, nie do końca. Ci, którzy kochają Matkę Boga, zawierzyli się Jej, są pod Jej opieka, których Ona prowadzi i wychowuje, takich nauk nie przyjmą.

To a propos genezy twojej opinii o Matce Boga.

Ponieważ (jak napisał powyżej Arek), Ona jest bez grzechu, to zawsze jest doskonała Matka i wzorem macierzyństwa.
Być bez jakiegokolwiek grzechu - mamy ogłoszony dogmat 8 XII 1854 r. O Niepokalanym Poczęciu Maryi (przez uprzednie zasługi Jej Syna została uwolniona od jakiejkolwiek zmazy grzechu pierwszych ludzi Adama I Ewy) oznacza być najbliżej Boga , a ponieważ w Łk 1, 28 Anioł nazwał Ją pełną łaski
(gr. Kecharitomene - wg. Grecko-Polskiego Słownika Stronga napełniona łaską od czasownikacharitoo - uczynić wdzięcznym, uroczym, ślicznym, przyjemnym dla oka; przyglądać się życzliwie, otaczać łaską, uczcić błogosławieństwami, oprócz Łk 1, 28 podaje jeszcze Ef 1,6, gdzie tłumacza echaritosen na: napełnił łaską; chociaż Orygenes, który pierwszy podjął się zestawienia wszystkich dostępnych tłumaczeń Pisma sw. stwierdził, że nie spotkał się w całej Biblii z imiesłowem kecharitomene /rozumiem, że miał na myśli brak tego imiesłowu w znaczeniu rzeczownikowym, jako imienia/, to w Syr 18, 17 choćby kecharitomeno tłumaczony jest: łaskawy (Biblia Tysiąclecia), życzliwy (Biblia I Kościoła); nie wiem czemu kecharitomene wywodzą od charitoo, a nie od charidzomai: uczynić coś miłego, przyjemnego, wyświadczyć przysługę, zadowolić, okazać się łaskawym, miłym, życzliwym, udzielić przebaczenia, odpuścić, dawać szczodrze, dawać obficie, obdarzac, tym bardziej, że znalazłam w Słowniku do Homera Odysei kecharismenos - przyjemny, miły, pożądany, ten, któremu przebaczono, darowano dług, wyróżniony darem od czasownika charidzomai, a w pismach pawłowych sporo form czasownikowych od tego ostatniego rdzenia, np. kecharistai Ga 3,18, kecharismai 2 Kor 2,10.; najbardziej przemawia jednak do mnie Błagodatnaja w języku słowiańskim - ta, która została obdarowana dobrem najwyższym , czyż to nie oddaje istoty Maryi? OBDAROWANA BOGIEM!) i dodał: Pan z Tobą co oznacza, że wszystko, co Jej dotyczy , Jej przymioty i działania są doskonałe. Wyżej od Niej jest już tylko Bóg.

Jeżeli nie doświadczyłeś kochającej matki, to masz okazję ją poznać i mieć na wieczność. Sam Jezus Chrystus nam Ją dał. Tak Kościół interpretuje słowa Odkupiciela z krzyża: Niewiasto, oto syn Twój (...) Oto Matka twoja J 19,26.
Wszyscy, którzy przyjęli Maryję za Matkę doświadczają Jej miłości i zapewniam cię na podstawie mojego braku macierzyństwa w dzieciństwie, że Maryja jako Mama kompensuje wszelkie traumy, jest najlepsza psycholożka i psychiatra. Skoro jest doskonałą na poziomie ludzkim, to wie lepiej, jak nas wyleczyć, odebrać temu światu (a tym jest świętość) i całkowicie oddać Bogu. Ona chce tylko jednego - abyśmy wszyscy dotarli do wywalczonego i wycierpianego przez swojego Syna i Nią - Królestwa Bożego. Abyśmy już byli razem z cała, niezliczona rzesza ludzkości, która już przeszła na drugi brzeg i czeka na połączenie z nami, aby się cieszyć, żyć szczęśliwie, korzystać w pełni z owoców Odkupienia (zmartwychwstanie ciał, wolność od grzechów i świata demonów, przemieniony, odrodzony świat chwalebny), aby się cieszyć ... Bogiem!!!
Tak więc zachęcam, aby nie zwlekać, oddać się, powierzyć Matce Boga, przyjąć Ja za swoją Matkę (ukochaną Mamusie, Ona zawsze w zamian obdarza Bogiem, dzięki Niej doświadczam Ojcostwa Tatusia - też w swoim dzieciństwie nieznanego, nigdy nie byłam ukochaną córeczka tatusia, a teraz jestem :ymblushing: ). Tym bardziej, że patrząc na to, co się obecnie dzieje, na kondycję Kościoła, to nie widzę innego ratunku, jak się Jej powierzyć.
Kościół na świecie (w Polsce jakoś mniej, ale co dalej, nie wiadomo) jest niszczony plaga rzekomej pedofilii. Zaczyna się od raportów, które są upubliczniane, propaguje się tzw. kulturę wstydu, za pomocą serii donosów i zgłoszeń usuwa się dobrych kapłanów, a sam Kościół staje się niewiarygodny i niezdolny, jako instytucja do pełnienia swojej misji ewangelizacyjnej. Dalej jest bankructwo diecezji z powodu konieczności wypłacania odszkodowań rzekomym ofiarom. Idą na sprzedaż kościoły, majątek. To się stało np. w Irlandii, teraz dzieje się w USA. Desakralizacja mienia kościelnego, bo deweloperzy w najlepszym razie tworzą tam galerie sztuki, sale koncertowe, ośrodki kultury (pytanie jakiej kultury? Z pewnością nie chrześcijańskiej), ale często gęsto hotele, domy weselne, galerie handlowe - tak się dzieje np. teraz w diecezji Nowego Orleanu, za kadencji nowego abp Checchio. Co tam w tym kościele jest priorytetem? Może nakaz ewangeliczny Jezusa Chrystusa, aby iść na cały świat i głosić Ewangelię? Chrzcić i czynić Jego uczniami? No nie! Priorytetem jest przejrzystość Kościoła i nowy system weryfikacji i zgłaszania nadużyć seksualnych.
W świecie nie ma pustki.
Administracyjna i duchowa ruina Kościoła potrzebna była do tego, aby wkroczyły nowe, cudowne remedia, np. New Age, ateizm, tradycjonaliści. Słychać i to coraz głośniej o odnowie Kościoła. Okazuje się, że wieloletnie nakłady finansowe w internecie FŚPP przynoszą już owoce i młodzi wracają do kościoła. No tak, ale chyba nie do tego, z którego wyszli?
W każdym razie potrzebny jest bardzo charyzmat rozeznania duchowego. O tym mówił KS. Piotr. Ponieważ z Maryja zawsze jest Duch Święty, więc nie zbłądzi ten, kto się Jej powierzy. Powinien mieć pewność, że dojdzie dzięki Jej opiece do stacji docelowej. Nie oznacza to, jak zauważył KS. Glas, że nie będzie grzeszył, a zwłaszcza, że nie będzie cierpiał, ale powinien mieć pewność na 100 %, że niebo będzie miał docelowo zapewnione.
Ale to jest kwestia zaufania. Jezus żąda ufności: Jezu, ufam Tobie, Maryja także. Im większa ufność, tym Ona więcej może uprosić dla nas (jest doskonałą w sensie , że wypełniona doskonałym Bogiem, nic nie ma od siebie, wszystko w Niej jest Bogiem - idealnie puste naczynie - uczmy się od Niej i naśladujemy Ją, im mniej nas samych w nas, tym więcej w nas. Boga).

Żeby nie było offtop: Kto nie ma Maryi za Matkę, ten nie ma Boga za Ojca z 1 IV 2016 r. Częstochowa. KS. Piotr zaczyna od modlitwy Uciekajcie złe duchy z tego miejsca..., która, pamiętam odmawiałam zawsze codziennie w czasie mojej ciemnej nocy i dręczenia szatańskiego. Bóg, Maryja wepchnęli mnie (najlepsza nauka pływania, to wrzucenie delikwenta do wody, pierwszy egzorcyzm KS. Piotra miał właśnie taką genezę) w siły ciemności i chcąc nie chcąc musiałam z nimi walczyć. Powiem z doświadczenia, że ta modlitwa to skuteczny egzorcyzm.

Pomyliłam się, ale niech będzie. Poniżej konferencja zapowiedziana

Ostatnio zmieniony 2026-08-04, 04:13 przez repley, łącznie zmieniany 1 raz.

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 61 times
Been thanked: 236 times

Post autor: Stanko » 2026-08-04, 15:11

repley pisze:Kto nie ma Maryi za Matkę, ten nie ma Boga za Ojca z 1 IV 2016 r. Częstochowa. KS. Piotr zaczyna od modlitwy Uciekajcie złe duchy z tego miejsca..., która, pamiętam odmawiałam zawsze codziennie w czasie mojej ciemnej nocy i dręczenia szatańskiego. Bóg, Maryja wepchnęli mnie (najlepsza nauka pływania, to wrzucenie delikwenta do wody, pierwszy egzorcyzm KS. Piotra miał właśnie taką genezę) w siły ciemności i chcąc nie chcąc musiałam z nimi walczyć. Powiem z doświadczenia, że ta modlitwa to skuteczny egzorcyzm.
Boję się tych, którzy zawsze widzą jakieś roje złych duchów w pobliżu siebie lub bliźnich. Jest to obce chrześcijaństwu, które czci Ukrzyżowanego i Zmartwychwstałego, "Zwycięzcę śmierci, piekła i szatana".
Nadto jesteśmy ochrzczeni, zanurzeni w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Na chrzcie dokonał się nad nami najbardziej skuteczny, bo sakramentalny egzorcyzm. Czyżby na marne?
Nie róbcie sobie żartów, katolicy!

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6851 times
Been thanked: 4075 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-08-31, 21:37

Masz całkowita rację Stanko
niestety wielu katolików wierzy w jakiś dualizm duchowy i walkę dobra ze złem i mam wrażenie jak ich słucham, czy czytam, że to zło jest silniejsze i że jeśli nie uczynimy jakichś nadzwyczajnych rzeczy, to przegramy z szatanem ;)
Potwierdzam, to nie jest chrześcijaństwo.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 625 times
Been thanked: 702 times

Post autor: Arek » 2026-08-31, 22:48

Stanko pisze: 2026-08-04, 15:11
repley pisze:Kto nie ma Maryi za Matkę, ten nie ma Boga za Ojca z 1 IV 2016 r. Częstochowa. KS. Piotr zaczyna od modlitwy Uciekajcie złe duchy z tego miejsca..., która, pamiętam odmawiałam zawsze codziennie w czasie mojej ciemnej nocy i dręczenia szatańskiego. Bóg, Maryja wepchnęli mnie (najlepsza nauka pływania, to wrzucenie delikwenta do wody, pierwszy egzorcyzm KS. Piotra miał właśnie taką genezę) w siły ciemności i chcąc nie chcąc musiałam z nimi walczyć. Powiem z doświadczenia, że ta modlitwa to skuteczny egzorcyzm.
Boję się tych, którzy zawsze widzą jakieś roje złych duchów w pobliżu siebie lub bliźnich. Jest to obce chrześcijaństwu, które czci Ukrzyżowanego i Zmartwychwstałego, "Zwycięzcę śmierci, piekła i szatana".
Nadto jesteśmy ochrzczeni, zanurzeni w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Na chrzcie dokonał się nad nami najbardziej skuteczny, bo sakramentalny egzorcyzm. Czyżby na marne?
To nie żarty dobry egzorcysta jest dzisiaj w cenie. I jeszcze pewnie bardziej potrzeby niż kiedykolwiek, bo psycholodzy i psychiatrzy są bezsilni. Zły nie chce odpuścić człowieka i go trzyma, bo ten dał się zniewolić. Pismo Święte obrazuje wypędzanie złych duchów z człowieka, więc to rzeczywistość, a nie żart - katoliku. A może ty masz swoje teorie?

Dodano po 1 minucie 27 sekundach:
Tak jak Pompieri napisał, bez woli i egzorcysta nie pomoże.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Marek32
Przybysz
Przybysz

Post autor: Marek32 » 2026-09-01, 19:11

Najgorszym rodzajem potwora jest ten, który na ambonie bawi się w sędziego ludzkich sumień, a w zaciszu plebanii realizuje swoje najbardziej obrzydliwe, chore obsesje. Ks. Glas latami kreował się na pogromcę zła, podczas gdy sam krzywdził bezbronne dziecko, co prokuratura bezlitośnie obnażyła w procesie. Przelana trauma ofiary, kradzione ze szkoły chłopięce skarpetki i bezczelne wmawianie sądowi, że to był 'leczniczy masaż kręgosłupa' – oto pełny obraz jego 'świętości'. Żadne unieważnienie wyroku z powodów proceduralnych nie zmaże tej potwornej prawdy.”

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 232 times
Been thanked: 593 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-09-01, 23:25

Marek32 pisze: 2026-09-01, 19:11 Najgorszym rodzajem potwora jest ten, który na ambonie bawi się w sędziego ludzkich sumień, a w zaciszu plebanii realizuje swoje najbardziej obrzydliwe, chore obsesje. Ks. Glas latami kreował się na pogromcę zła, podczas gdy sam krzywdził bezbronne dziecko, co prokuratura bezlitośnie obnażyła w procesie. Przelana trauma ofiary, kradzione ze szkoły chłopięce skarpetki i bezczelne wmawianie sądowi, że to był 'leczniczy masaż kręgosłupa' – oto pełny obraz jego 'świętości'. Żadne unieważnienie wyroku z powodów proceduralnych nie zmaże tej potwornej prawdy.”
na ten moment poniewaz jest brak wyroku skazujacego a sad apelacyjny uznał argumenty ze skoro na postawie tych samych dowodów uznano w pierwszej intancji ze czesc zarzutów jest prawdziwych a czesc fałszywych a sedzia bawił sie w naciski na ławe przysiegłych to proces musi byc powtorzony.
co oznacza ze ksiadz Glas jest na ten moment niewinny A TY NIE BYŁES TYMI UKRADZIONYMI SKARPETKAMI BY MOC ORZEKAC O WINIE.
WIEC MASZ PSI OBOWIAZEK NIE WYDAWAC WYROKU
ZROZUMIANO ?

Awatar użytkownika
repley
Bywalec
Bywalec

Post autor: repley » 2026-09-01, 23:27

Obawiam się, że ty sobie robisz żarty - z Chrystusa!
Zarzucasz mi coś co jest twoim własnym ukrytym przed tobą błędem. Czysta projekcja. To, co zawarłeś w tych kilku zdaniach jest współczesna, nowożytna pułapka szatana, którą tenże zaczynał wprowadzać właściwie już od I wieku chrześcijaństwa. Poprzez tworzenie różnego rodzaju sekty chrześcijańskie (przecież ci sekciarze szczerze wierzyli, że są chrześcijanami, wyznawcami Chrystusa), przez wpływy medycyny pogańskiej, która z czasem zaczęła zajmować coraz to większe przestrzenie duchowości, zawłaszczać i wyłączać z jurysdykcji kościelnej. W XIX wieku pojawiła się psychologia, później psychiatria, które wprowadziły pojęcie psychiki i całkowicie ją zmaterializowały. Już nie było upuszczania krwi i tłumaczenia melancholia (w XVII w.), nastąpiło totalne przejęcie sfery duchowej i szarlataneria ukryta w sesjach terapeutycznych. Dawne metody zakuwania w kajdany, polewania woda, biczowania, stosowane w domach dla obłąkanych (św. Jan Boży z XVI w. , założyciel bonifratrów trafił do takiego przybytku i gdy zaczął się opiekować chorymi i biednymi, uwzględniał także obłąkanych, z pominięciem kar cielesnych) zastapiono elektrowstrząsami i szpikowaniem psychotropami. Założone w latach 50-tych Towarzystwo psychiatryczne zaczęło wymyślać jednostki chorobowe, nastąpiło upaństwowienie szpitali - dawniej domów dla obłąkanych, a psychiatrię zmedykalizowano i upolityczniono. Inne niż medyczne podejście do chorób psychicznych jest nielegalne. Pisał o tym Thomas Szasz Mit choroby psychicznej
https://www.edukacja.3bird.pl/download/ ... icznej.pdf

w 2011 r. Powszechnie panujący nam pogląd, że choroba psychiczna możliwa jest do zdiagnozowania, jako choroba mózgu nie jest poparty dowodami, jest to oszustwo, stwierdza psychiatra Thomas Szasz i odgrzaniem starej i dawno zdyskredytowanej humoralnej teorii pochodzenia chorób (z tego powodu przez całe wieki osłabiano ludzi tzw. puszczaniem krwi). Definicja choroby psychicznej, która rozpowszechniło Towarzystwo psychiatryczne ma charakter materialistyczno-scjentystyczny. Jest medykalizacja duszy i osobistego cierpienia. Szpitale psychiatryczne rodzajem więzień a nie placówek zdrowia, rodzajem aresztu, a nie opieki medycznej. Pogwałceniem ludzkich praw i często wykorzystywane do usunięcia przeciwnika z przyczyn politycznych. Wniosek autora - psychiatria jest pseudo nauka porównywalna do astrologii ,ideologia, która zastąpiła pogląd teologiczny.
Jeszcze jedna lektura:
https://anty-psychiatria.blogspot.com/2 ... chudzinski
Kwestionuje naukowość tej dziedziny. Opisuje jej rozwój, szokujące metody, wymyślanie zaburzeń umysłowych i ich mnożenie, błędne utożsamienie mózgu z umysłem. Podejście doktora Chudzińskiego do tzw. chorych psychicznie nazwałabym humanitarnym. Proponuje wysłuchiwanie (a nie kwestionowanie jego widzeń i lęków) i wczucie się, jako podstawę terapii. Kwestiami duszy się nie zajmuje. Na końcu ciekawe spostrzeżenie, że skoro współczynnik samobójstw wśród psychiatrów jest 9 x większy (wg badań przeprowadzonych w USA) w stosunku do ogółu społeczeństwa, to jak mogą leczyć innych sami sobie nie radząc?
Ciekawe, że wraz z pojawieniem się zinstytucjonalizowanej psychiatrii właśnie w jej kolebce, w USA, od lat 50-tych nasiliły się zjawiska opętań demonicznych. Pisze o tym znakomity Martin Malachi Zakładnicy diabła przytaczając relacje z autentycznych sesji egzorcystycznych (polecam, można kupić czy ściągnąć np. z chomikuj.pl). Szczególnie interesujący jest egzorcyzm nad naukowcem, który zajmował się parapsychologia (kolejna tzw. nauka, która wkracza w sferę duchową bez potrzebnej siatki pojęć i wiedzy z dziedziny demonologii) i wizja szatana jako ogromnego żółwia roztaczajacego swoje wpływy na cały glob ziemski i wpajającego mu swoją wiedzę. Bardzo ciekawe i pouczające! Polecam!
Jeszcze lektura Simon Morabito Psychiatra w piekle Opętanie szatan egzorcyzmy - świadectwo naukowca Opętanie czy choroba psychiczna ? Relacje opętanych . Książka, która zdobyłam z trudem i za ciężkie pieniądze. Nie wznawiana, czemu? Myślę, że szkodzi Towarzystwu psychiatrycznemu i może im zabierać pacjentów. Autor pisze, że książka jest dokumentem naukowym i jako taka powinna być czytana i pojmowana. Parę cytatów:
Demon jest pośród nas tak, jak zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego, które wdychasz nie zdając sobie sprawy. Dopiero później lekarze odczytują efekty zanieczyszczenia ze zdjęcia rentgenowskiego twoich płuc. Podobnie robią eksperci "egzorcyści" , którzy odkrywają porażający wpływ demona na ciebie i twoje życie przez cały czas kiedy się nie modliles i nie powierzyłeś Bogu.
W samych Włoszech są tysiące pacjentów dotkniętych ta straszna choroba, którzy nie zostają właściwie zdiagnozowani , ponieważ często my, lekarze, jesteśmy niewierzący , a do zbadania tej straszliwej "patologii" i postawienia właściwej diagnozy potrzebujemy modlitwy i Jezusa Chrystusa Żyjącego - jako Pomocnika w naszych badaniach. Jeśli tak się nie stanie, to miną wieki zanim owi "chorzy" zostaną odizolowani i będą leczeni w odpowiednich dla nich miejscach. Lekarz nie będzie miał z tego korzyści finansowej , gdyż owe miejsca to sanktuaria. Jestem również przekonany , że istnieje program satanizacji świata, wprowadzany w życie przez satanistyczny kościół Antona La Veya, który powstał w Kalifornii i rozprzestrzenia się na całym świecie, poprzez satanizujacy ruch New Age, posiadający już setki firm fonograficznych , wydawnictw i tysiące wyznawców. Czerpie on zyski z satanistycznego rocka i uzależnia wielu młodych ludzi od narkotyków, co sprawia, że tracą oni umiejętność niezależnego myślenia i rozumowania, która jest wałem obronnym dla WEWNĘTRZNEGO JA (...)
Wszystkim musi się zająć lekarz - jedyny Lekarz , Jezus Chrystus Zbawiciel oraz Jego i nasza Najświętsza Matka , Maryja Niepokalana obecna w Kościele. Trzeba po prostu zobaczyć, nie dając się zastraszyć , że obok kościoła satanistycznego , praktykującego obrzydliwe czarne msze i odrażające rytuały przeniknięte działaniem demona, istnieje Kościół jedyny i prawdziwy , należący do Chrystusa, który funkcjonuje na świecie od 2 tysięcy lat. Jeśli wasza pycha nie pozwala wam tego przyjąć, skończycie tak, jak jeden z przedsiębiorców , który zawsze powtarzał, że szatan jest jego kuzynem. W efekcie od ponad roku chodzi razem ze swoją córką do egzorcysty , towarzysząc jej w przerażającej tragedii, która ją dotknęła. Zaś on sam wrócił do modlitwy z wiarą godną jedynie świętych.
Trzeba zatem stwierdzić, że każdy człowiek jest słaby i może być kuszony przez świat zewnętrzny i działanie szatana: "Diabła, mówił wielki jezuita "spotykasz każdego dnia pod postacią mężczyzny lub kobiety, którzy mają go w swojej duszy". Ojciec Lombardii ma tu całkowitą rację" (s. 15-17).

Wracając do twojej wypowiedzi, to jest ona wynikiem manipulacji i braku osobistego doświadczenia czym jest naprawdę chrześcijaństwo. Manipulacja polega na zarzuceniu mi czegoś, czego nie napisałam. Poruszyłam temat walki z demonamj a nie ich widzenia wszędzie naokoło. Myślę, że to wynika u ciebie z błędów racjonalizmu, które przekładają się na sposoby percepcji.
Nie masz potwierdzenia swoich poglądów ani w Piśmie sw ani w tradycji Kościoła rzymskokatolickiego. Nie czcisz Chrystusa Ukrzyżowanego i Zmartwychwstałego, ponieważ nie korzystasz z owoców Jego zwycięstwa nad szatanem. Królestwo demonów zostało pokonane, Maryja swoją pokora starła mu łeb, ale egzystencja bez ich obecności czeka nas dopiero w obiecanym Królestwie Bożym po sądzie naszego Pana Jezusa Chrystusa, zmartwychwstaniu zmarłych i odnowieniu żywych i całego świata. Czyli w czasie Paruzji. Tymczasem to królestwo może być w nas i jest już tu na ziemii, jeśli walczymy z demonami mocą Chrystusa w Duchu Świętym.

A jeśli Ja palcem Bożym wyrzucam złe duchy to istotnie przyszło już do was Królestwo Boże.(Łk 11, 20).

Zwróć uwagę, że Jezus warunkuje przyjście Królestwa Bożego wyrzucaniem przez siebie demonów palcem Bożym, czyli Duchem Świętym. On je wyrzuca, On z nimi walczy! Z Duchem Świetym. A egzorcyści? Sami wypędzają diabły? Swoją mocą ludzka czy mocą Chrystusa, naszego Odkupiciela? Tak więc to sam Chrystus walczy w nas i za naszym pośrednictwem, gdy włączamy się w te bitwę z siłami ciemności. A toczy się ona wszędzie i będzie aż do końca wieków (nie świata, jak błędnie tłumacza ). Ponieważ jesteśmy nieustannie kuszeni, egzorcyzmem codziennym powinna być dla nas modlitwa i jak napisał powyżej S. Morabito, powierzenie się Chrystusowi i Maryi. Korzystanie z wiarą z sakramentów. Spowiedź sw. , ale szczera i z zastrzeżeniem, że z grzechami przede mną ukrytymi i tymi, których nie pamiętam.
JAKIEŻ PLONY ZBIERA DIABEŁ, GDY PRZYJMUJEMY BOGA W KOMUNII ŚWIĘTEJ PO NIEPEŁNEJ CZY NIE SZCZEREJ SPOWIEDZI! POTRAFI ZAGARNĄĆ I PRZEJĄĆ WTEDY CALKOWICIE! Uczulam i proszę was o zwrócenie na to uwagi. Aby prosić Ducha Świętego przed spowiedzią, aby ukazał nam grzechy przed nami ukryte, czyli takie, które świat nam wmawia, że grzechami nie są. Jeżeli nawet nie mamy świadomości grzechu, czyli nie ma grzechu ciężkiego, to diabeł bardzo na tym korzysta i robi z nas swoje narzędzia, bo przyjmujemy Boga niegodnie - bo mamy fałszywa bazę danych. Przejmuję to sformułowanie od dr Pulikowskiego, wykładowcy, autora książek, bo jest znakomite!
Tutaj jego wypowiedź z serii W obronie księdza Piotra i kilka innych osób znających KS. Glasa z kwietnia 2025 r., a więc przed uwięzieniem.

Ofiarą fałszywej bazy danych jest, widać, Marek32. Wierzy w zaparte w winę KS Piotra i nawet jego ewentualne uniewinnienie go z tego dogmatu nie wyrwie. dr Pulikowski mówi, że ludzie lubią słyszeć o czyichś upadkach, bo pozwala im to usprawiedliwić swoje własne. Skoro taki ksiądz zgrzeszył, to ja nie jestem taki zły! Swojego czasu, gdy wierzyłam jeszcze w te rzekomą pedofilie w kościele jakoś nie bardzo chciałam się o tym rozwodzić. W takich przypadkach postawa właściwą jest modlitwa, a nie rozgłasnianie i upajanie się rzekomym upadkiem moralnym księdza.
Za chwilę linki
Z dr Pulikowskim:

Rozmowa z Elżbietą Buzalska, psycholog z 24 IV 2025 r. , która potwierdza, że niemożliwe, aby pedofil miał jedną tylko ofiarę (a jak wiadomo KS. Piotra oskarżyła tylko jedna osoba). O manipulacji mediów i przekonaniach na które mają wielki wpływ emocje. Podaje przykład oskarżenia człowieka wysoko postawionego o pedofilie, że siła sugestii mediów była tak wielka, że ten biedny człowiek w pewnym momencie zwrócił się do niej z pytaniem, czy on rzeczywiście może mieć takie skłonności, czy on jest pedofilem, ale o tym nie wie?
Pani Elżbieta (całkowicie pewna niewinności KS. Glasa, podobnie, jak ja i wielu, wielu innych) proponuje wyłączyć media i włączyć myślenie! Zbierać fakty i samodzielnie wyciągać wnioski.
KS. Kostrzewa mówi o uniewinnieniu ofiary Braci Siekielskich z ich filmu "Tylko nie mów nikomu", że nierozglosnione! W mediach na ten temat cicho sza!
Ja przypominam o ofiarach księżach innego łowcy czarownic, ś.p. już KS. Isakowicza-Zaleskiego. Iluż niewinnym kapłanom zrujnował życie i pozbawił parafian opieki duszpasterskiej!

Wywiad ks. Kostrzewy z rodziną Bisikiewiczow 16 IV 2025 r. Państwo Bisikiewiczowie są zafascynowani charyzma księdza Piotra, wspominają, że zawsze pomagał, organizował adorację Najświętszego Sakramentu, przyciągał ludzi kazaniami, że nie mieścili się w kościele, ale że mówił o zagrożeniach duchowych, o grzechu, szatanie był niewygodny nie tylko na zewnątrz, ale i dla swoich. Wspominają też o Colmie, jak przyjechał do nich "promieniejący, zafascynowany" ks.Piotrem, że niemożliwe, aby ktoś tak zapatrzony w niego mógł być jego ofiarą. Też uważam to za dowód w sprawie. Psychologiczny. Ofiara nie wydzwania do swojego oprawcy, nie grozi mu, raczej unika kontaktu i się obawia (w nawiązaniu do rozmów telefonicznych, które wykonał ks. Colm Cahill przed oskarżeniem, w których podobno groził, które stały się podstawą oskarżenia, a KS. Glas do czegoś się przyznał).
Ostatnio zmieniony 2026-09-02, 00:43 przez repley, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
repley
Bywalec
Bywalec

Post autor: repley » 2026-09-02, 04:41

https://www.nerwica.com/topic/5828-troc ... ent-189405

link do artykułu Krzysztofa Chudzińskiego, poprzedni nieaktywny. Nie wiem, jak to się dzieje, że artykuł był a teraz znikł.

Przy okazji do pobrania Orędzia Pana Jezusa Chrystusa do kapłanów ks. Ottavio Michellini. W tytule: do kapłanów, ale pamiętajmy, że z racji chrztu, bierzmowania wszyscy jesteśmy (powinniśmy być) kapłanami, kapłankami (tzw. kapłaństwo powszechne). Znakomita porcja wiedzy teologicznej, prorockiej, moralnej od samego Mistrza, naszego Nauczyciela. Parę cytatów z książki:

Otóż najbardziej chorym jest człowiek poddany obsesji (nie jestem pewna czy to dobre tłumaczenie, może raczej: poddany opętaniu?), gdyż cierpi on na duszy i ciele - potrzebuje więc większego zrozumienia i pomocy. A kto może mu bardziej pomoc, uwolnić i ulżyć w cierpieniu niż biskup, który ma pełnię charyzmatu kapłaństwa?
Jeżeli biskup jest naprawdę świety nie zabraknie mu zrozumienia, ani łaski do skutecznego działania na korzyść cierpiącego obsesję. Jeśli nie jest święty, niczego nie zrozumie i sam może potrzebować pomocy egzorcysty (...)

Wiele już razem mówiłem, że jeśli się wierzy w Moją Ewangelię , jest rzeczą niemożliwą nadawać Moim Słowom inne znaczenie niż mają. Były one jasne , proste i wyraźne: "Idźcie, głoście Moja Ewangelię ... uzdrawiajcie chorych i wypędzajcie czartów".
Wszystkie Moje Słowa są wieczne i niezmienne. Czy więc wierzy się im, czy nie? Jeśli nie wierzy się Moim Słowom , to po co zostaje się pasterzem dusz, jeśli się nie spełnia głównego celu pasterzowania?
Tłumaczą się tym, że egzorcyzmować może jakiś kapłan oddelegowany w tym celu . Obłuda ludzka naprawdę nie ma granic. Mówiłem już synu, że nie można kochać przez delegata. Również dobro , gdy ma się wszelkie możliwości do jego spełnienia , należy wykonać osobiście, a nie przez kogoś trzeciego. Otóż jakim większym dobrem może być niż wykonanie egzorcyzmu , który stanowi szczyt duszpasterstwa! Biskupi, którzy spełniają to swoje główne zadanie wyrzucenia czartów , delegując jednego lub więcej kapłanów do swojej diecezji , wykazują tym często niedostateczność wiary, brak wrażliwości pasterskiej oraz zupełny brak wizji prawdziwej smutnej sytuacji. Dzisiaj bardzo wiele ludzi cierpi na obsesję i błaga o pomoc , a nie znajduje jej NIGDY u biskupów , jak również nigdy u kapłanów , których niewiara i brak miłości osiąga taki poziom , że szydzą z tych, którzy potrzebują pomocy.

O Maryi:

Przez Maryję przywrócony został porządek i równowaga naruszone przez grzech pierworodny. Przez Nią została zwyciężona śmierć i dokonało się drugie stworzenie , dzięki któremu każdy człowiek dobrej woli może osiągnąć cel swego życia , czyli osiągnąć życie Wieczne.
Potok nienawiści wypływa z piekła i jest przez nie kierowany przeciw Matce Mojej i waszej, oraz przeciw wszystkiemu co Ona kocha i miłuje, a przede wszystkim przeciw Kościołowi, który że Mną zrodziła, wykarmiła i karmić będzie aż do końca wieków. Stąd przekleństwa, zniewagi i świętokradztwa popełniane przeciw Niej , - stworzeniu, które jest upodobaniem Boga i nadzieja ludzkości...
Nic nie może splamić najpiękniejszego Kwiatu Nieba i ziemi, który zachwyca swą wspaniałością Aniołów i Świętych w Niebie. Napawa swą wonią Błogosławionych Starego i Nowego Testamentu. Maryja stoi przed Trójca Świeta i skupia w sobie wszelkie piękno, wszelką łaskę, wszelką wonności i wszelką nadzieję ludzi będących w drodze na ziemi, którzy patrzą z ufnością ku swej Gwieździe Porannej , pewni że nie zagubią się w ciemnościach labiryntu życia ziemskiego (...)

Maryja jest Światłością Światła , Miłością Miłości, Życiem Życia, jest Pędem wyrosłym przed Trójca Świeta , jest drzewem życia , które rośnie i rozwija swe płodne gałęzie na cały świat. Dusze odkupione Krwią z Jej Krwi słusznie nazywają Ją Matką i jest ozdobą Domu Ojca.
Matka Najświętsza was strzeże, ratuje i prowadzi poprzez ciemności coraz gęstsze, które otaczają Kościół. Ona będzie jasną Jutrzenką Mego Kościoła odrodzonego , będzie arką Nowego Przymierza po oczyszczeniu świata. W twych kłopotach, synu mój, patrz na Maryję, a nie doznasz nigdy zawodu.

Maryja:

Kocham was tak, że nie potraficie tej miłości nigdy pojąć.
Synowie moi, znacie cenę waszego Odkupienia, którą Jezus płaci ciągle Ojcu Niebieskiemu , a z Nim razem płacę i Ja, bo jestem przecież Współodkupicielką!...
Miłość Jego ku wam jest nieskończona, jak również nieskończonym jest cierpienie złączone z tą miłością. A Ja jestem złączona z Nim w sposób jedyny i niepowtarzalny w rodzaju ludzkim. Ja żyję Nim i Jego Boską Naturą , a On żyje Mną i moją ludzką naturą , dlatego wszystko co jest Jego, jest również Moje , a wszystko co jest Moje jest Jego
(to są słowa paralelne do słów Jezusa z J 16,15 ).
(...) Synu i synowie moi najbliżsi, których kocham, proszę was: wytrwajcie w wierze i wierności. Bądźcie wytrwali w miłości, bo czasu ubywa i godzina decydująca zbliża się coraz bardziej. Módlcie się i pokutujcie... Módlcie się i wynagradzajcie... Bądźcie mocni i nie lękajcie się niczego, bo Ja , Maryja Matka Boga i Matka wasza jestem z wami! Niech was błogosławi Ojciec, niech was błogosławi Syn i niech was błogosławi Duch Święty, a z Nimi Ja również was błogosławię ( ciekawe jak to błogosławieństwo brzmiało w oryginale, bo jakieś takie dziwne, jakby Maryja nie mogła normalnie pobłogosławić : błogosławię was w Imieniu Ojca, i Syna i Ducha Świętego. Aż chyba poszukam tego oryginału).
Ostatnio zmieniony 2026-09-02, 04:58 przez repley, łącznie zmieniany 1 raz.

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-09-02, 07:42

repley pisze: 2026-09-01, 23:27
Zarzucasz mi coś co jest twoim własnym ukrytym przed tobą błędem. Czysta projekcja. To, co zawarłeś w tych kilku zdaniach jest współczesna, nowożytna pułapka szatana, /...../
Pułapką szatana jest zacieranie różnicy między stanem przed Ofiarą Paschalną Chrystusa i po niej, czyli po ofierze krzyżowej Chrystusa i Jago zmartwychwstaniu.
Szatan już nie jest wszechmocny ani wszechobecny. W naszym osobistym wymiarze skutecznym i jedynym w życiu egzorcyzmem jest Chrzest. Koniec. Kropka!

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 202 times
Been thanked: 306 times

Post autor: mareta » 2026-09-02, 10:57

Proces ks Glasa trwa. Jest oskarżony, ale nie skazany. Dopóki nie udowodnią mu winy w świetle prawa przynajmniej polskiego - jest niewinny. Jeżeli jest niewinny obciążamy swoje sumienie grzechami oszczerstwa, zgorszenia i pomówienia. Jeżeli jest winny, mamy chrześcijański obowiązek modlić się o nawrócenie i wybaczenie.
Po co ta cała dyskusja ? Polowanie na czarownice ma się dobrze.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
repley
Bywalec
Bywalec

Post autor: repley » 2026-09-02, 17:45

Stanko pisze: 2026-09-02, 07:42
repley pisze: 2026-09-01, 23:27
Zarzucasz mi coś co jest twoim własnym ukrytym przed tobą błędem. Czysta projekcja. To, co zawarłeś w tych kilku zdaniach jest współczesna, nowożytna pułapka szatana, /...../
Pułapką szatana jest zacieranie różnicy między stanem przed Ofiarą Paschalną Chrystusa i po niej, czyli po ofierze krzyżowej Chrystusa i Jago zmartwychwstaniu.
Szatan już nie jest wszechmocny ani wszechobecny. W naszym osobistym wymiarze skutecznym i jedynym w życiu egzorcyzmem jest Chrzest. Koniec. Kropka!
A w której to sekcie tak nauczają? Bo nie w kościele rzymskokatolickim! Twoje wnioski prywatne? To błędne!
Jak niby egzorcyzm uroczysty, odmawiany przez kapłanów zaciera różnice między "stanem przed Ofiara Paschalna Chrystusa i po niej"? Przecież egzorcysta uwalnia chorego mocą Chrystusa ! Czerpie z owoców Jego Męki i zwycięstwa paschalnego!
Szatan nigdy nie był wszechmocny tylko potężny , nie był wszechobecny tylko obecny i aktywnie działający! Napędza go nienawiść, zazdrość i zawiść. Wszystkie grzechy główne. Wszechmocny i wszechobecny zawsze był i jest Bóg w Trójcy Świętej. To są cechy boskie, a szatan i demony są tylko stworzeniami, upadłymi aniołami. Ale są potężne i aktywne, ponieważ Bóg im na to pozwala. Taka ich rola, aby kusić, a nasza, aby im przeciwstawiać i opowiadać się po stronie Boga.
Dar wolności, wyboru dobra i zła dany został wszystkim stworzeniom, mamy go my, ludzie i mają go aniołowie.
Świadectwo pierwszych chrześcijan, apostołów nie jest dla ciebie przekonywujące?

Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć. Mocni w wierze przeciwstawnie się jemu! (1 P 5, 8-9).

Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw zwierzchnościom, przeciw władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności , przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich (Ef 6,12).

Czyż św Piotr i Paweł nie byli ochrzczeni? Wg ciebie wyegzorcyzmowani "jedynym skutecznym sakramentem"?
To powinni, jak ty spocząć na laurach i zająć się czczeniem Ukrzyżowanego i Zmartwychwstałego! To czemu tak pisali do wspólnot chrześcijańskich? Żeby czuwali? Żeby się diabłu przeciwstawiali i walczyli z mocami ciemności? Zgodnie z twoim tokiem myślenia mieli problem z widzeniem wszędzie diabła i nie czcili Chrystusa!
Sorry, ale albo z nimi coś nie tak, albo z tobą!
Te cytaty należy wiązać z kontekstem. Dlaczego Apostołowie tak pisali? św. Piotr zwracał się do chrześcijan w północnej Azji Mniejszej, radził, jak mają przetrwać prześladowania: mają przyoblec się w pokorę, przyjąć uciski, jako upokorzenie przed Bogiem, przerzucić swoje troski na Boga, a czuwać, być trzeźwym, aby ich diabeł nie pożarł. Wiara mają się mu przeciwstawić, wytrwać w cierpieniu, a Bóg ich za to wynagrodzi (1 P 6, 5-11).
Podobnie i sw. Paweł zachęcał do wytrwania i wierności: przyobleczenia pełnej zbroi Bożej, na którą składa się prawda, sprawiedliwość, głoszenie Ewangelii, wiara jako tarcza, hełm zbawienia, miecz Ducha czyli Słowo. Wzywał do nieustannej modlitwy w Duchu za całą wspólnotę świętych (Ef 6, 10-20).

Rysuje się nam tu obraz walki, pola bitwy, twierdzy nieustannie zagrożonej i atakowanej, a nie pokoju i świętowania.
A dlaczego? Ponieważ wywalczone przez Jezusa i Jego Matkę Królestwo Boże nastanie widzialnie i w pełni dopiero podczas Paruzji. Aż do tego czasu światem rządzi szatan i jego sługi:

Cały ten świat leży w mocy złego (J 5,19).

...nadchodzi bowiem władca tego świata . Nie ma on jednak nic swego we Mnie (J 14, 19).

... bóg tego świata dla niewiernych zaślepionych (2 Kor 4,4)

Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony (J12, 32).

Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić komu chce. Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie twoje (Łk 4,6).

Masz braki w demonologii. Nie tylko ty. Paweł VI stwierdził, że wpływ diabła na osoby, wspólnoty i całe społeczeństwa należałoby na nowo przestudiować i że nie przykłada się do tego obecnie w doktrynie katolickiej zbyt dużej wagi (Audiencja generalna 15 XI 1972 r.).

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-09-02, 19:06

repley pisze: 2026-09-02, 17:45
Stanko pisze: 2026-09-02, 07:42 Boję się tych, którzy zawsze widzą jakieś roje złych duchów w pobliżu siebie lub bliźnich. Jest to obce chrześcijaństwu, które czci Ukrzyżowanego i Zmartwychwstałego, "Zwycięzcę śmierci, piekła i szatana".
Nadto jesteśmy ochrzczeni, zanurzeni w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Na chrzcie dokonał się nad nami najbardziej skuteczny, bo sakramentalny egzorcyzm. Czyżby na marne? Nie róbcie sobie żartów, katolicy!
Naprawdę zrównujesz Jezusowe zwycięstwo nad piekłem i szatanem przez Jego ofiarę krzyżową i zmartwychwstanie z wartością egzorcyzmu? Czy czytałeś pisma św. Pawła o wartości Misterium Paschalnego Chrystusa? Naprawdę to takie byle co, jak jakiś egzorcyzm?
A czy masz coś ważniejszego z sakramentów niż Chrzest i jego egzorcyzm? Sakramenty, zwłaszcza chrzest, jak mówi Pismo i Teologia, sprawuje sam Chrystus!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ateizm, agnostycyzm, deizm”