Porozmawiajmy o ... wszystkim - temat dla lubiących offtopy

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2977 times
Been thanked: 3314 times

Re: Ks. Glas

Post autor: sądzony » 2026-09-01, 18:12

Gzresznik Upadający pisze: 2026-09-01, 16:55 Czemu Ci się wydaje że wszystko da się załatwić psychologiem i psychoterapia?
Dlaczego tobie się wydaje co mi się wydaje :-?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Re: Czy czekałeś/łaś do ślubu?

Post autor: sądzony » 2026-09-01, 18:26

Arek pisze: 2026-09-01, 16:26 Jaka zależność. To dlaczego Święci często byli odbierani z niechęcią, a nawet zwalczaniem czy prześladowaniem. Raczej pudło. Co się stało z Jezusem Chrystusem. Przecież był dobry i bez grzechu. Ludzka słabość nie chce odrzucić grzechu, tak więc powtórnie pudło.
Moim zdaniem odwracasz porządek. Święty może cierpieć i być odrzucany właśnie dlatego, że świat nie znosi ogromu Bożej miłości, którą on promieniuje. Nie oznacza to jednak, że oddalenie od bliźniego jest oznaką świętości. Przeciwnie im głębsza jedność z Bogiem, tym głębsza zdolność do miłości bliźniego.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 625 times
Been thanked: 702 times

Post autor: Arek » 2026-09-01, 19:26

Grzebiesz w czarnej dziurze. Chyba szukasz dla siebie usprawiedliwiania myśląc, że wiara katolicka zaspokoi twoje egoistyczne oczekiwania. Wiara to służba, a nie skupianie się na lizaniu twarzy przez pieska, bo ten to nie człowiek i zachowuje się popędami. Sądzony wybacz ale poziom dyskusji z tobą jak dla mnie jest na żadnym poziomie. Moje dzieci są bardziej ogarnięte i można z nimi podyskutować naprawdę na różne tematy, a w tym o wierze. Raczej nie jestem zainteresowany takim poziomem dyskusji jaki reprezentujesz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1524 times
Been thanked: 1816 times

Post autor: AdamS. » 2026-09-01, 20:29

Arek pisze: 2026-09-01, 19:26 Grzebiesz w czarnej dziurze. Chyba szukasz dla siebie usprawiedliwiania myśląc, że wiara katolicka zaspokoi twoje egoistyczne oczekiwania. Wiara to służba, a nie skupianie się na lizaniu twarzy przez pieska, bo ten to nie człowiek i zachowuje się popędami. Sądzony wybacz ale poziom dyskusji z tobą jak dla mnie jest na żadnym poziomie. Moje dzieci są bardziej ogarnięte i można z nimi podyskutować naprawdę na różne tematy, a w tym o wierze. Raczej nie jestem zainteresowany takim poziomem dyskusji jaki reprezentujesz.
Arek, ta odpowiedź tak bardzo nie licuje z tym co sobie napisałeś w stopce, że czuję się nią zażenowany, choć nie ja ją pisałem. Naprawdę nie dostrzegasz w tej wypowiedzi pogardy?? I myślisz, że tu nie ma sprzeczności z noszeniem Chrystusa na sztandarze? Co mogą sobie pomyśleć osoby postronne, które zetkną się z takim podejściem do braci w wierze?

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Arek » 2026-09-01, 20:33

Niestety taki obraz sam o sobie kreśli. Ale kółko wzajemnej adoracji ma się dobrze. Serdecznie pozdrawiam wszystkich ich członków. Wybacz, że nie spełniam twoich oczekiwań.
Ostatnio zmieniony 2026-09-01, 20:34 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
Safira
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 57 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Safira » 2026-09-01, 22:15

AdamS. pisze: 2026-09-01, 20:29 Co mogą sobie pomyśleć osoby postronne, które zetkną się z takim podejściem do braci w wierze?
To jest systemowy problem na tym forum, który to problem tworzy nie tylko Arek (choć jest w tzw. czołówce).
Każdy wie o jakie gremium i kogo konkretnie chodzi.
Ostatnio zmieniony 2026-09-01, 22:16 przez Safira, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Arek » 2026-09-01, 22:31

"systemowy problem" - możesz wyjaśnić co to za problem? Dziękuję. Założenie "każdy wie" jest błędnym podejściem i powinno się sprecyzować kto to jest każdy i jaka jest ta wiedza. Otwartość i szczerość jest cenną postawą. Jeśli chodzi o mnie nie mam powodów, by mieć komuś za złe, gdy ktoś wykazuje taką postawę, choćby to były ciężkie baty dla mojego ego.
Miękkość emocjonalna jest przypadłością dzisiejszych czasów. Szybko się obrażamy, strzelamy focha i takie tam inne skutki bezstresowego wychowania pokolenia "płatków śniegu".
Ostatnio zmieniony 2026-09-01, 22:41 przez Arek, łącznie zmieniany 4 razy.
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6851 times
Been thanked: 4075 times
Kontakt:

Re: Porozmawiajmy o ... wszystkim - temat dla lubiących offtopy

Post autor: Dezerter » 2026-09-01, 22:40

AdamS. pisze: 2026-09-01, 20:29
Arek pisze: 2026-09-01, 19:26 Grzebiesz w czarnej dziurze. Chyba szukasz dla siebie usprawiedliwiania myśląc, że wiara katolicka zaspokoi twoje egoistyczne oczekiwania. Wiara to służba, a nie skupianie się na lizaniu twarzy przez pieska, bo ten to nie człowiek i zachowuje się popędami. Sądzony wybacz ale poziom dyskusji z tobą jak dla mnie jest na żadnym poziomie. Moje dzieci są bardziej ogarnięte i można z nimi podyskutować naprawdę na różne tematy, a w tym o wierze. Raczej nie jestem zainteresowany takim poziomem dyskusji jaki reprezentujesz.
Arek, ta odpowiedź tak bardzo nie licuje z tym co sobie napisałeś w stopce, że czuję się nią zażenowany, choć nie ja ją pisałem. Naprawdę nie dostrzegasz w tej wypowiedzi pogardy?? I myślisz, że tu nie ma sprzeczności z noszeniem Chrystusa na sztandarze? Co mogą sobie pomyśleć osoby postronne, które zetkną się z takim podejściem do braci w wierze?
Jest dużo gorzej niz piszesz Adamie
- to jest offtop ad persona, agresywny, poniżający itd
nie jest to pierwszy post Arka ostatnio w tym stylu, więc odpoczniemy od niego przez tydzień,
a ty Arku przyjmij do wiadomości, że nie ma miejsca na tym forum na takie zachowania *-:) .
Przypomnę motto, genesis tego forum " W miłej i przyjaznej atmosferze", albo się dostosujesz albo się pożegnamy, bo moja tolerancja ma swoje granice.
Ostatnio zmieniony 2026-09-01, 23:03 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 232 times
Been thanked: 593 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-09-01, 23:57

sądzony pisze: 2026-09-01, 18:12
Gzresznik Upadający pisze: 2026-09-01, 16:55 Czemu Ci się wydaje że wszystko da się załatwić psychologiem i psychoterapia?
na podstawie dosc agresywnego dopytywania Arka z sugerowaniem ze skoro nie był poddawany procedurze psychoterapii ....
zreszta sam wiesz co chciałes zasugerowac .
Jako osoba po jednym i drugim uprzejmie informuje ze pewne , na pewien pozór problemy z obsesyjnymi myslami i intensywnymi myslami samobójczymi czy probami przejecia kontroli przez obcy element , moga byc zatrzymane jedynie przez modlitwe o uwolnienie.
Co wiecej bardzo duza czesc terapeutów ze wzgledu na to ze nie potrafi ogarnac tematu albo na poczatku wskutek swoich uprzedzen lub wymogów doktrynalnych, niestety manipuluje pacjentami czego tez byłem przykładem .
Ale tez mamy z drugiej strony niedouczonych specjalistów duchowych którzy z moca autorytetu potrafia dopiac łatke z która potem osoba sie boryka ,czegom doswiadczył
Co wiecej diagnozy udzielane poprzez support modlitewny podczas modlitwy o uwolnienie czy modlitwy z nałozeniem rąk potrafia dac pelniejszy obraz problemu niz wielokrotne wywiady. czegom doswiadczył też

Natomiast terapie i psychologowie potrafia zdecydowanie pomóc w nazwaniu konkretnych destruktów i braków na psyche co pozwala przy korzystaniu z modlitw ułatwic pacjentowi nazwac problem .

Na pewno zauwazyłem problem besserwiseryzmu po obu stronach , wzajemnego podrywania kompetencji i działania szablonami po obu stronach .

pamietam jak dzis psychologa który na rozmowie zaprzeczał istnieniu warstwy duchowej problemów psychicznych do momentu gdy upewnił sie ze nie gada z prowokatorem , pamietam tez zdziwienie osób posługujacych ze np problemy z tozsamoscia seksualna to nie efekt grzechu pacjenta tylko złych zdarzen z jego przeszłosci , pamietam brak wiedzy ksiezy kiedy dowiadywali sie o czynach i tez pamietam brak empatii wynikajacy z braku wiedzy wynikłej z psychologii

i tez pmietam jak bardzo odkryłem synergie wynikajaca z wykonywania władzy rodzicielskiej i władzy duchowej Koscioła i ze władza rodzicielska ma nawet wieksza moc kształtowania przyszłosci człowieka.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-09-02, 07:25

Gzresznik Upadający pisze: 2026-09-01, 23:57
sądzony pisze: 2026-09-01, 18:12
na podstawie dosc agresywnego dopytywania Arka z sugerowaniem ze skoro nie był poddawany procedurze psychoterapii ....
zreszta sam wiesz co chciałes zasugerowac .
mówisz o tej agresji?:
sądzony pisze: 2026-09-01, 07:40
Arek pisze: 2026-08-31, 22:50 To nie żarty dobry egzorcysta jest dzisiaj w cenie. I jeszcze pewnie bardziej potrzeby niż kiedykolwiek, bo psycholodzy i psychiatrzy są bezsilni. Zły nie chce odpuścić człowieka i go trzyma, bo ten dał się zniewolić. Pismo Święte obrazuje wypędzanie złych duchów z człowieka, więc to rzeczywistość, a nie żart - katoliku. A może ty masz swoje teorie?
Czy korzystałeś z tak ważnych dziś usług egzorcystów?
Jeżeli tak to czy ci w czymś pomogły?

Czy kiedyś psycholog, psychiatra, psychoterapeuta okazał się bezsilny wobec twoich potrzeb?
Jeśli tak, to czy to oni tak stwierdzili czy ty sam?
Arek pisze: 2026-09-01, 08:07 Egzorcyzm to nie usługa ani nie terapia. Trzeba o tym pamiętać. Zniewolenia to sukces szatana.
sądzony pisze: 2026-09-01, 12:25
Arek pisze: 2026-09-01, 08:07 Egzorcyzm to nie usługa ani nie terapia. Trzeba o tym pamiętać. Zniewolenia to sukces szatana.
Widzę, że w przedszkolu nauczyli odpowiadać na pytania.
Gdzie Arkadiusz zapuszcza "bździągwę", a następnie ucieka od odpowiedzi, rozmowy?
Zauważ, że wypowiedź Arka jest dość jednostronna.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 232 times
Been thanked: 593 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-09-02, 14:08

Napisał ci prawdę o zniewoleniach.
Nie o chorobach psychicznych neurozach itp.
Więc za cholewkę nie rozumiem po co wrzucać w to psychoterapie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-09-02, 16:15

Gzresznik Upadający pisze: 2026-09-02, 14:08 Napisał ci prawdę o zniewoleniach.
Nie o chorobach psychicznych neurozach itp.
Więc za cholewkę nie rozumiem po co wrzucać w to psychoterapie.
Gdzie? Tam gdzie sam jednym szlaczkiem pisał o egzorcystach, psychologach i psychiatrach?

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1273 times
Been thanked: 2142 times

Re: Zoofilia - czy jest, czy jej nie ma?

Post autor: abi » 2026-09-02, 20:02

nie piszcie do niego jak ma knebelek od deza teraz
דַּיֵּנוּ‎
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie

Awatar użytkownika
pacyfik
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 240 times
Been thanked: 217 times

Re: Zoofilia - czy jest, czy jej nie ma?

Post autor: pacyfik » 2026-09-02, 20:15

abi pisze: 2026-09-02, 20:02 nie piszcie do niego jak ma knebelek od deza teraz
Pisać nie może, ale czytać jak najbardziej tak :)
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-09-03, 09:22

Przeemek pisze: 2026-09-03, 08:47 Więc skąd "Kościół" miałby o tym wiedzieć, skoro chyba sugerujesz, że nie ma tego z Objawienia od Boga?
Wybacz, z całym szacunkiem do twojego oczytania i możliwości, ale Kościołowi, a w Nim dużo tęższym umysłom zajęło to blisko 3 stulecia.
A ile tobie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”