Pycha

Dlaczego żyjemy, po co się urodziliśmy, jaki jest nasz cel w życiu, co na czeka po śmierci; niebo, piekło, nic? Rozmowy na temat życia, śmierci i wieczności.
mareta
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 192 times
Been thanked: 225 times

Re: Pycha

Post autor: mareta » 2026-05-06, 21:50

quantum pisze: 2026-05-06, 17:15
pralkaplytka pisze: 2025-10-09, 20:55 Czy myślenie typu "nie odmawiaj sobie zasługujesz na to" wynika z pychy?
Nie.
Pamiętacie tekst: "błogosławieni ubodzy"
Dzwonią u Ciebie, ale w którym kościele, to już problem.
Tam było: "Błogosławieni ubodzy w duchu...." to nie to samo.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 122 times
Been thanked: 111 times

Post autor: pacyfik » 2026-05-06, 22:48

mareta pisze: 2026-05-06, 21:50
quantum pisze: 2026-05-06, 17:15
pralkaplytka pisze: 2025-10-09, 20:55 Czy myślenie typu "nie odmawiaj sobie zasługujesz na to" wynika z pychy?
Nie.
Pamiętacie tekst: "błogosławieni ubodzy"
Dzwonią u Ciebie, ale w którym kościele, to już problem.
Tam było: "Błogosławieni ubodzy w duchu...." to nie to samo.
Łk 6:20 BT5 "On zaś podniósł oczy na swoich uczniów i mówił: Błogosławieni [jesteście], ubodzy, albowiem do was należy królestwo Boże."
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus

Awatar użytkownika
chicku
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 230 times
Been thanked: 184 times

Post autor: chicku » 2026-05-06, 23:35

Są obie wersje

Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie - Mt 5,3

«Błogosławieni [jesteście], ubodzy, albowiem do was należy królestwo Boże. - Łk 6,20b
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 46 times
Been thanked: 179 times

Post autor: Stanko » 2026-05-07, 07:31

Andej pisze: 2026-05-06, 09:18 Mt 4.1 Wtedy Duch wyprowadził Jezusa na pustynię, aby był kuszony przez diabła.
To nie oznacza, że pokusy są warunkiem zbawienia.
św. Tomasz z Akwinu dowodzi biblijnie, że Syn Boży dokonałby Wcielenia niezależnie od potrzeby wyzwolenia nas z grzechów.

Dodano po 7 minutach 26 sekundach:
Andej pisze: 2026-05-06, 10:04 Bez możliwości wyboru nie ma kary ani nagrody.

Ale wracając do porzuconego tytułowego wątku: Wydaje mi się, że pycha ma wielki związek z besserwisseryzmem. Uważam, że ludzie, którzy zawsze wiedzą lepiej są pełni pychy. Często są to ludzie bardzo mądrzy, a pycha nie dopuszcza do nich myśli, że czasem mogą się mylić. Dlatego wypowiadają się jak niepodważalne autorytety.
Bóg nas nagradza darmo. Tych bez grzechu, jak Maryja, dzieci umierające po chrzcie, ludzi genetycznie pozbawionych wyczucia moralnego itd.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5124 times

Post autor: Andej » 2026-05-07, 08:30

Stanko pisze: 2026-05-07, 07:38 św. Tomasz z Akwinu dowodzi biblijnie, że Syn Boży dokonałby Wcielenia niezależnie od potrzeby wyzwolenia nas z grzechów.
Jaki dowód przedstawił? Jaki związek z wątkiem? Jaki sens byłby Ofiary Jezusa, gdyby tak było?
Stanko pisze: 2026-05-07, 07:38 ]Bóg nas nagradza darmo. Tych bez grzechu, jak Maryja, dzieci umierające po chrzcie, ludzi genetycznie pozbawionych wyczucia moralnego itd.
Zatem, można grzeszyć, popełniać zbrodnie, bo nie mają one wpływu na zbawienie? Czy nie przesadziłeś ździebko?
Ja wierzę i jestem przekonany, że do zbawienie potrzebna jest łaska oraz dobre czyny. Sama łaska bez ludzkiego pozytwnego odzewu nie prowadzi do zbawienia.
Ale jaki ma to związek z pychą? Tylko taki, że wiesz lepiej?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

quantum

Post autor: quantum » 2026-05-07, 11:07

chicku pisze: 2026-05-06, 23:35 Są obie wersje

Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie - Mt 5,3

«Błogosławieni [jesteście], ubodzy, albowiem do was należy królestwo Boże. - Łk 6,20b
Kto to jest "ubogi w duchu" - intelektualnie niepełnosprawny ? Gdyby napisano skromni, byłaby jasność.
Natomiast "błogosławieni ubodzy" znaczy wprost, że perspektywa świetlanej przyszłości dotyczy jedynie biedaków/żebraków etc. a nie ludzi majętnych.
A co jest błogosławionego w biedzie ?
Współistnienie obu wersji dowodzi jednak, że owo przesłanie nie zostało poprawnie zrozumiane i każdy zapamiętał je tak jak to osobiście zrozumiał.
Tak czy tak, bieda jak była tak jest a tego "królestwa bożego" jak nie było tak nie ma..
Z drugiej strony fragment mówiący o uchu igielnym i wielbłądzie - a kto powiedział, że bogacz nie może być prawy, sprawiedliwy, szczodry, współczujący itd. ? To że uczciwie ktoś dorobił się majątku nie odbiera mu prawa do bycia godnym człowiekiem.
Zaradność jest cnotą w przeciwieństwie do ubóstwa powodowanego jej brakiem.

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 122 times
Been thanked: 111 times

Post autor: pacyfik » 2026-05-07, 11:35

quantum pisze: 2026-05-07, 11:07
Współistnienie obu wersji dowodzi jednak, że owo przesłanie nie zostało poprawnie zrozumiane i każdy zapamiętał je tak jak to osobiście zrozumiał.
Albo Jezus, który chodził po Galilei i Judei opowiadał i powtarzał to samo przesłanie wielokrotnie w nieco różny sposób.
W zalezności od tego, co chciał przeakazać.
W zależności od ludzi do których mówił.
W zależności od sytuacji i potrzeb.
Mogły występować obie wersje.
Ostatnio zmieniony 2026-05-07, 11:35 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus

Krystyna
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 457 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Krystyna » 2026-05-07, 12:59

Nie wiem, czy to akurat istotne, nie bogatych jest zawsze w populacji więcej niż bogatych.Są bardziej przez to wartościowi jako target.
Ostatnio zmieniony 2026-05-07, 13:00 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.
hominem unius libri timeo

Awatar użytkownika
chicku
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 230 times
Been thanked: 184 times

Post autor: chicku » 2026-05-07, 13:29

Krystyna pisze: 2026-05-07, 12:59 Nie wiem, czy to akurat istotne, nie bogatych jest zawsze w populacji więcej niż bogatych.Są bardziej przez to wartościowi jako target.
Błagam Cię :D

Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
quantum pisze: 2026-05-07, 11:07

Kto to jest "ubogi w duchu" - intelektualnie niepełnosprawny ? Gdyby napisano skromni, byłaby jasność.
Natomiast "błogosławieni ubodzy" znaczy wprost, że perspektywa świetlanej przyszłości dotyczy jedynie biedaków/żebraków etc. a nie ludzi majętnych.
A co jest błogosławionego w biedzie ?
Tak czy tak, bieda jak była tak jest a tego "królestwa bożego" jak nie było tak nie ma..
Z drugiej strony fragment mówiący o uchu igielnym i wielbłądzie - a kto powiedział, że bogacz nie może być prawy, sprawiedliwy, szczodry, współczujący itd. ? To że uczciwie ktoś dorobił się majątku nie odbiera mu prawa do bycia godnym człowiekiem.
Zaradność jest cnotą w przeciwieństwie do ubóstwa powodowanego jej brakiem.
albo znaczy to, że Jezus wiele razy mówił to kazanie :) bo wersje różnią się też lokalizacją.
Te słowa są raczej pocieszeniem. Nawet w angielskim tłumaczeniu błogosławiony to "happy", można tłumaczyć szczęśliwy, pocieszony (Duch św. to Pocieszyciel, więc biedakowi łatwiej o Ducha św. ) Co nie znaczy, że bogaty nie jest happy, ale z jednej strony już ma swoje pocieszenie, a z drugiej - myślę, że ma trudniej. więc statystycznie bliżej królestwa niebieskiego jest biedny i zgnębiony, bo świat go doświadczył i oczyścił
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד

Awatar użytkownika
Luciano
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 14 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Luciano » 2026-05-07, 20:58

Mnie to wygląda na to, że początkowo funkcjonowało powiedzenie Jezusa z Ewangelii wg Łukasza ("błogosławieni ubodzy"), ale potem wielu "bogatych" chciało przystąpić do ruchu Jezusa, byli poruszeni Ewangelią - i nastąpiło ze strony uczniów wyjaśnienie, że ten, kto ma duży majątek, też jest błogosławiony, o ile "w duchu" nadal jest ubogi.

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 192 times
Been thanked: 225 times

Post autor: mareta » 2026-05-08, 14:11

Luciano pisze: 2026-05-07, 20:58 Mnie to wygląda na to, że początkowo funkcjonowało powiedzenie Jezusa z Ewangelii wg Łukasza ("błogosławieni ubodzy"), ale potem wielu "bogatych" chciało przystąpić do ruchu Jezusa, byli poruszeni Ewangelią - i nastąpiło ze strony uczniów wyjaśnienie, że ten, kto ma duży majątek, też jest błogosławiony, o ile "w duchu" nadal jest ubogi.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Luciano
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 14 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Luciano » 2026-05-08, 18:57

No super. Ks. Piotr Pawlukiewicz przedstawił - jak rozumiem - autorytatywną interpretację tego, co oznacza być "ubogim w duchu" w słowach Jezusa z Kazania na górze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie, śmierć, wieczność”