Mąka ze świerszczy

Rozmowa na temat najświeższych informacji ze świata.
Awatar użytkownika
Michał91
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 235
Rejestracja: 17 lis 2022
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 23 times
Been thanked: 14 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Michał91 » 2023-02-09, 09:59

Napój z zagęszczonego soku może być nawet lepszy i zdrowszy.
Nenderen pisze: 2023-02-09, 09:25 Przypuszczam, że do zagęszczonego dali więcej owoców lub np. pomidorów a do zwykłego mniej zastępując lukę wodą.
Zagęszczony sok to taki z którego odparowana została woda, następnie jak robili sok to znowu dolali wody. Po pierwsze dlatego że taki zagęszczony sok można łatwiej magazynować i nie psuje się jeśli dodany był cukier to ma formę syropu a wysokie stężenie cukru konserwuje produkt, nie potrzeba więc mroźni. Po drugie taki zagęszczony sok łatwiej transportować między różnymi magazynami żywności a rozlewniami.
Nenderen pisze: 2023-02-09, 09:25 Swoją drogą czy słyszeliście już quasi-kabaretowe hasło "mam smaka na świerszcza z Maka"?
Nie słyszałem ale tam mają idealne warunki by takie rzeczy serwować, frytura jest więc można smażyć robaki na głębokim oleju.
Nie przewiduję jednak żeby McDonald to wprowadził bo skoro nie pojawiły się tam nigdy chyba krewetki to tym bardziej nie pojawią się świerszcze czy szarańcza. A swoją drogą Disney przewidział modę na jedzenie robaków bo w jednej części Timon wyciągał robaki z foliowej paki.



W Tajlandii traktowane są jako dodatek do diety

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19082
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 4638 times
Kontakt:

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Marek_Piotrowski » 2023-02-09, 10:53

Chyba chodzi o to, że sok przechowywany w postaci zagęszczonej zachowuje więcej składników niż sok przechowywany w formie proszku.

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 16:20

czytam od jakiegos czasu ten watek i glownie smiac mi sie chce ze taki temat jest w ogole dyskutowany.
Nie odniose sie do tematu watku, bo nie ma to sensu, jednak odniose sie do tematu sokow.
Otoz jest kolosalna roznica niedzy swierzym sokiem z owocow, a tym produkowanym z zageszczonego soku
Roznica polega glownie nie na samych skladnikach odrzywczych, lecz na zawartosi konkretnych jonow mineralnych, ktore naturalnie i selektywnie sa wchlaniane przez korzenie roslin, a proces zageszczania sokow wytraca je tak jak to sie dzieje w czajniku podczas gotowania wody na kawe.
W ten sposob soki zostaja pozbawione tych wyselekcjonowanych juz przez same korzenie rosliny z ktorej pochodza owoce..
Proces rozcienczania tych skondensowanych sokow dokonywany jest tzw. wysterylizowana kranowka wraz z ktora wprowadzane sa mineraly-jony nigdy nie obecne w naturalnym swierzym soku, przez co nie tylko ma nieco inny smak, ale takze wlasciwosci fizykochemiczne.
Niewiele jest roslin ktore wchlaniaja szerokie spektrom jonow dodatnich i ujemnych by w ich tkankach mogly sie skrystalizowac, lub przybrac forme kamienia kotlowego.
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 16:26 przez faraon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał91
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 235
Rejestracja: 17 lis 2022
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 23 times
Been thanked: 14 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Michał91 » 2023-02-09, 16:32

faraon pisze: 2023-02-09, 16:20 Otoz jest kolosalna roznica niedzy swierzym sokiem z owocow, a tym produkowanym z zageszczonego soku
Roznica polega glownie nie na samych skladnikach odrzywczych, lecz na zawartosi konkretnych jonow mineralnych, ktore naturalnie i selektywnie sa wchlaniane przez korzenie roslin, a proces zageszczania sokow wytraca je tak jak to sie dzieje w czajniku podczas gotowania wody na kawe.
W ten sposob soki zostaja pozbawione tych wyselekcjonowanych juz przez same korzenie rosliny z ktorej pochodza owoce..
Proces rozcienczania tych skondensowanych sokow dokonywany jest tzw. wysterylizowana kranowka wraz z ktora wprowadzane sa mineraly-jony nigdy nie obecne w naturalnym swierzym soku, przez co nie tylko ma nieco inny smak, ale takze wlasciwosci fizykochemiczne.
Właśnie tak myślałem że jednak proces tworzenia zagęszczonego soku znacząco wpływa na produkt ostateczny i chyba nieźle to wytłumaczyłeś. Ale pewnie też zgadzasz się z tym że metoda mrożenia owoców/warzyw czy też tworzenia zagęszczonego soku jest niezbędna do tego aby były one dostępne cały rok na sklepowych półkach oraz we wszystkich miejscach. W sumie to ciekawe że z powodu tego wątku musiałeś się aż zarejestrować oraz wypowiedzieć, bo z tego wynika że na bieżąco i wnikliwie się przysłuchujesz.
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 16:34 przez Michał91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19082
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 4638 times
Kontakt:

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Marek_Piotrowski » 2023-02-09, 16:32

Nadal jest lepszy niż ten najpierw sproszkowany, prawda?

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 16:42

Sproszkowany to raczej juz nie sok, a zalany woda to predzej podejdzie pod nalewke, albo napar. :)

Dodano po 13 minutach :
te jony, ktore sa selekcjonowane przez ryzoderme korzeni stanowia o wlasciwosciach zdrowotnych soku.
Skladniki odzywcze pelnia tu drugorzedna role.
Przede wszystkim to wlasnie te jony sa niejako gwarancja wlasciwosci sokow.
bez nich, skladniki odzywcze beda jedynie palwem bez katalizatora.
To tak jak dawniejsza benzyna olowiowa, raz wymieszana z woda, i pozniej od niej oddzielona, nie nadawala sie do uzytku, bo kontakt-wymieszanie z woda powodowal ze etylek olowiu (dodatek smarny i przeciwstukowy) pozostal (przynajmniej jego znaczna czesc) w wodzie, a benzyna juz go w sobie niewiele posiadala.
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 17:23 przez faraon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
abi
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Posty: 5394
Rejestracja: 3 mar 2021
Has thanked: 856 times
Been thanked: 1410 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: abi » 2023-02-09, 16:56

Michał91 pisze: 2023-02-09, 16:32. W sumie to ciekawe że z powodu tego wątku musiałeś się aż zarejestrować oraz wypowiedzieć, bo z tego wynika że na bieżąco i wnikliwie się przysłuchujesz.
cale szczescie ze napisalam o soku #:-s
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Michał91
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 235
Rejestracja: 17 lis 2022
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 23 times
Been thanked: 14 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Michał91 » 2023-02-09, 16:58

abi pisze: 2023-02-09, 16:56
Michał91 pisze: 2023-02-09, 16:32. W sumie to ciekawe że z powodu tego wątku musiałeś się aż zarejestrować oraz wypowiedzieć, bo z tego wynika że na bieżąco i wnikliwie się przysłuchujesz.
cale szczescie ze napisalam o soku #:-s
Można powiedzieć że ściągnęłaś go tutaj, to chyba jakiś ekspert od spożywki jest
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 16:58 przez Michał91, łącznie zmieniany 1 raz.

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 17:09

taaaaa.... :)) =))

Dodano po 26 minutach 18 sekundach:
Czlowiek byl (bo raczej ucieka z tego) przystosowany do zywnosci lokalnej i sezonowej, co wiaze sie takze z rytmem dnia, por roku i swiatla slonecznego.
Osobiscie nie widze potrzeby ciaglej dostepnosci kazdego produktu spozywczego przez okragly rok.
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 17:10 przez faraon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał91
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 235
Rejestracja: 17 lis 2022
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 23 times
Been thanked: 14 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Michał91 » 2023-02-09, 17:41

faraon pisze: 2023-02-09, 17:35 taaaaa.... :)) =))

Dodano po 26 minutach 18 sekundach:
Czlowiek byl (bo raczej ucieka z tego) przystosowany do zywnosci lokalnej i sezonowej, co wiaze sie takze z rytmem dnia, por roku i swiatla slonecznego.
Osobiscie nie widze potrzeby ciaglej dostepnosci kazdego produktu spozywczego przez okragly rok.
Purytanin i Adamita :ymhug: powrót do natury?
Nie myślałeś o pójściu do zakonu o zaostrzonym rygorze?
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 17:42 przez Michał91, łącznie zmieniany 1 raz.

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 17:51

Jesli jest takowy gdzie przyjmuja malzenstwa. :)
Jednak co do Adamitow, to raczej nie moje wierzenia.
Ktos kto np. popiera ogolniedostepna sluzbe zdrowia wcale nie musi byc komunista. :)
Jak i zwolennik PISu nie musi byc wrogiem PO. :)
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 18:09 przez faraon, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Michał91
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 235
Rejestracja: 17 lis 2022
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 23 times
Been thanked: 14 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Michał91 » 2023-02-09, 18:28

faraon pisze: 2023-02-09, 17:51 Jesli jest takowy gdzie przyjmuja malzenstwa.
Jak nie ma to się stworzy, oj tam... chęci muszą być
faraon pisze: 2023-02-09, 17:51 Ktos kto np. popiera ogolniedostepna sluzbe zdrowia wcale nie musi byc komunista.
No albo jak popiera silny sektor państwowy czy interwencjonizm w ramach gospodarki wolno rynkowej
faraon pisze: 2023-02-09, 17:51 Jak i zwolennik PISu nie musi byc wrogiem PO.
A często są to małżeństwa...

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 18:42

no, to mamy juz maczke swierszczykowa w temacie. :)

Dodano po 1 minucie 56 sekundach:
A ze swierszczyki usunieto z druku, to dzieci czytaja papke internetowa, a jedynie swierszczyki dla doroslych pozostaly.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19082
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 4638 times
Kontakt:

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: Marek_Piotrowski » 2023-02-09, 20:37

Obrazek

Za nieco starszy Świerszczyk (1967 rok) gość na Allegro chce 249 zł..
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 20:39 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2484
Rejestracja: 9 lut 2023
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Mąka ze świerszczy

Post autor: faraon » 2023-02-09, 21:18

Jednak dawne czasy sa w cenie. Szkoda tylko ze dla niewielu.

Dodano po 12 minutach 37 sekundach:
Chcialbym tez zauwazyc ze okreslenie dawne czasy wcale nie musi oznaczac komunizmu, bo ustroj to tylko tlo na scenie relacji miedzyludzkich.
Ostatnio zmieniony 2023-02-09, 21:41 przez faraon, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ