Dawno już wytłumaczono, że nie ma 40 czy 30 tysięcy denominacji protestanckich. Że to wynika z błędnej metody przy uznawaniu czegoś za denominację.
Ilość denominacji protestanckich
-
retroentuzjasta
Ilość denominacji protestanckich
-
retroentuzjasta
Re: "Grzechy" przeciwko synodalności
Mylisz się. Zresztą poszukaj na internecie. A i na tym forum to było omawiane.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-11-28, 10:09Mylisz się. Każda z nich głosi inną naukę.retroentuzjasta pisze: ↑2024-11-28, 10:04Dawno już wytłumaczono, że nie ma 40 czy 30 tysięcy denominacji protestanckich. Że to wynika z błędnej metody przy uznawaniu czegoś za denominację.
Ostatnio zmieniony 2024-11-28, 10:20 przez retroentuzjasta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 4281 times
- Been thanked: 6334 times
- Kontakt:
Nie, nie mylę się.
Pytanie pomocnicze: czy pastor każdej z tych denominacji może głosić swoją naukę, nikt mu nie może kazać niczego w tej dziedzinie?
To dość załosne tłumaczenia skandalu denominacyjności . Ale to i tak off-top,
Pytanie pomocnicze: czy pastor każdej z tych denominacji może głosić swoją naukę, nikt mu nie może kazać niczego w tej dziedzinie?
Ostatnio zmieniony 2024-11-28, 10:23 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marek
Marek
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 586 times
Nawet jeśli głoszą przypadkiem to samo to uznają inny autorytet nauczycielski czyli kiedy pastor x zacznie głosić coś nowego to nie pójdą za tradycja swojej odnogi protestantyzmu tylko za nauczaniem pastora x. Więc nie są tym sama denominacją.
-
retroentuzjasta
Mylisz się. Właśnie problem polega na tym, że do różnych denominacji zaliczono np. te same denominację ale w różnych krajach. Na przykład adwentystow. Gdzie jednolitość doktrynalną jest silna.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-11-28, 10:22 Nie, nie mylę się.
Zresztą w tym samym badaniu rozdrobnione analogicznie katolicyzm.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Nie chodzi o jednolitość (choć akurat u Adwentystów nie jest silna - nawet na poziomie wiary w Trójcę Świętą), lecz o to, co kto może komu kazać.retroentuzjasta pisze: ↑2024-11-28, 10:36 Właśnie problem polega na tym, że do różnych denominacji zaliczono np. te same denominację ale w różnych krajach. Na przykład adwentystow. Gdzie jednolitość doktrynalną jest silna.
Właśnie z powyższego powodu nie ma analogii.Zresztą w tym samym badaniu rozdrobnione analogicznie katolicyzm.
Ale nie róbmy off-top, albo go przenieśmy.
pozdrawiam
Marek
Marek
-
retroentuzjasta
Prośba do moderatorów o wyodrębnienie tego wątku dyskusji i przeniesienie go w osobne miejsce.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-11-28, 10:56Nie chodzi o jednolitość (choć akurat u Adwentystów nie jest silna - nawet na poziomie wiary w Trójcę Świętą), lecz o to, co kto może komu kazać.retroentuzjasta pisze: ↑2024-11-28, 10:36 Właśnie problem polega na tym, że do różnych denominacji zaliczono np. te same denominację ale w różnych krajach. Na przykład adwentystow. Gdzie jednolitość doktrynalną jest silna.Właśnie z powyższego powodu nie ma analogii.Zresztą w tym samym badaniu rozdrobnione analogicznie katolicyzm.
Ale nie róbmy off-top, albo go przenieśmy.
-
retroentuzjasta
Re: Ilość denominacji protestanckich
Sam jestem ciekawy ile tych denominacji (nie tylko protestanckich) jest ;)
Znalazłem ten materiał na kanale człowieka, który publikuje filmy na temat najróżniejszych denominacji. Wydaje mi się więc osobą znająca się na temacie.
Film niestety po angielsku, ale po polsku mało kto tym tematem się zajmuje. :(
Znalazłem ten materiał na kanale człowieka, który publikuje filmy na temat najróżniejszych denominacji. Wydaje mi się więc osobą znająca się na temacie.
Film niestety po angielsku, ale po polsku mało kto tym tematem się zajmuje. :(
Ostatnio zmieniony 2024-11-28, 19:31 przez retroentuzjasta, łącznie zmieniany 2 razy.
-
retroentuzjasta
No właśnie. Jeśli obejrzeliscie ten film to już wiecie skąd wzięło się twierdzenie o 30 czy 40 tysiącach denominacji. Po prostu liczono je dla każdego kraju osobno.
Tak, Chrześcijaństwo jest jednak podzielone. Bo nawet 6 głównych nurtów w ramach protestantyzmu oraz około 300 realnych denominacji to i tak dużo.
Według tej samej encyklopedii istnieją 234 denominacje rzymskokatolickie itd.
Spróbowałem zastanowić się, znając ogólnie relacje między protestantami w Polsce, co jest w praktyce (a nie teorii) dzielące.
Wydaje mi się, że głównymi dzielącymi sprawami są:
- chrzest niemowląt czy wierzących (pedobaptyzm vs credobaptyzm)
- chrzest Duchem świętym i glosolalia
- stosunek do soboty
Poza tym dodalbym jeszcze kryterium fundamentalizmu jako dzielące protestantyzm w poprzek w ramach wszystkich tradycji.
Reszta to mało znaczące formalizmy.
Poza tym podziałem są oczywiście kwestie takie jak to, czy mormoni, unitarianie albo świadkowie Jehowy to protestanci. Ale to już inna historia.
Tak, Chrześcijaństwo jest jednak podzielone. Bo nawet 6 głównych nurtów w ramach protestantyzmu oraz około 300 realnych denominacji to i tak dużo.
Według tej samej encyklopedii istnieją 234 denominacje rzymskokatolickie itd.
Spróbowałem zastanowić się, znając ogólnie relacje między protestantami w Polsce, co jest w praktyce (a nie teorii) dzielące.
Wydaje mi się, że głównymi dzielącymi sprawami są:
- chrzest niemowląt czy wierzących (pedobaptyzm vs credobaptyzm)
- chrzest Duchem świętym i glosolalia
- stosunek do soboty
Poza tym dodalbym jeszcze kryterium fundamentalizmu jako dzielące protestantyzm w poprzek w ramach wszystkich tradycji.
Reszta to mało znaczące formalizmy.
Poza tym podziałem są oczywiście kwestie takie jak to, czy mormoni, unitarianie albo świadkowie Jehowy to protestanci. Ale to już inna historia.
Ostatnio zmieniony 2024-11-28, 22:39 przez retroentuzjasta, łącznie zmieniany 3 razy.
- Tek de Cart
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 772 times
- Kontakt:
ciekaw jestem jak oni te 234 denominacje rzymskokatolickie znaleźli...
wg słownika: https://sjp.pwn.pl/sjp/denominacja;2554702.html
ale z drugiej strony jeśli liczyli po europejsku - to grupa która oddzieliła się od Kościoła Rzymsko-katolickiego nie jest już jego częścią, więc nie można jej liczyć jako denominacji rzymskokatolickiej....
wg słownika: https://sjp.pwn.pl/sjp/denominacja;2554702.html
jeśli liczyli po amerykańsku - to grup wyznaniowych w Kościele Katolickim jest tysiące... więc chyba niedenominacja
1. «wymiana pieniędzy związana ze zmianą nazwy lub z obniżeniem nominału»
2. «nazwanie czegoś lub kogoś inną nazwą»
3. «w Europie Zachodniej: grupa religijna, która oddzieliła się od macierzystej organizacji religijnej; w USA: każda grupa wyznaniowa»
ale z drugiej strony jeśli liczyli po europejsku - to grupa która oddzieliła się od Kościoła Rzymsko-katolickiego nie jest już jego częścią, więc nie można jej liczyć jako denominacji rzymskokatolickiej....
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!
-
retroentuzjasta
No oni raczej nie korzystali z definicji ze słownika języka polskiego ;)
Wzięli 234 kraje w których jest Kościół rzymskokatolicki i wyszły im 234 denominacje
Wzięli 234 kraje w których jest Kościół rzymskokatolicki i wyszły im 234 denominacje
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Sorry, ale co z tego?retroentuzjasta pisze: ↑2024-11-28, 22:37 No właśnie. Jeśli obejrzeliscie ten film to już wiecie skąd wzięło się twierdzenie o 30 czy 40 tysiącach denominacji. Po prostu liczono je dla każdego kraju osobno.
Liczy się to, czy ktos jest podległy jakiemuś autorytetowi. Jeśli w jednym kraju ktoś, kto formalnie nazywa się tak samo, naucza, ze związki homo są OK, a w drugim, że nie OK, to NIE JEST ta sama denominacja.
pozdrawiam
Marek
Marek
-
retroentuzjasta
czyli są wówczas dwie denominacje a nie 40 tysięcy ;)Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-11-29, 00:04Sorry, ale co z tego?retroentuzjasta pisze: ↑2024-11-28, 22:37 No właśnie. Jeśli obejrzeliscie ten film to już wiecie skąd wzięło się twierdzenie o 30 czy 40 tysiącach denominacji. Po prostu liczono je dla każdego kraju osobno.
Liczy się to, czy ktos jest podległy jakiemuś autorytetowi. Jeśli w jednym kraju ktoś, kto formalnie nazywa się tak samo, naucza, ze związki homo są OK, a w drugim, że nie OK, to NIE JEST ta sama denominacja.
No jest ta liczba w oczywisty sposób wielokrotnie zawyżona. Myślę, że każdy to widzi.
Dodano po 5 minutach 34 sekundach:
A z tym autorytetem to przecież nawet w kościele katolickim naucza i ksiądz Szustak i ksiądz Olewiński.
To nie jest tak, że wszyscy księża mówią jednym głosem.
Ostatnio zmieniony 2024-11-29, 07:46 przez retroentuzjasta, łącznie zmieniany 1 raz.
- CiekawaXO
- Legendarny komentator

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 1614 times
- Been thanked: 1360 times
Ale nie tworzą nowego Kościoła z nowymi zasadami.
Jeśli jakiś ksiądz mówi herezje i tworzy swój Kościoł, jest wywalany, jak np. Natanek.
W KK nie ma denominacji.
Jeśli jakiś ksiądz mówi herezje i tworzy swój Kościoł, jest wywalany, jak np. Natanek.
W KK nie ma denominacji.