Konieczność metanarracji a Kościół

Tutaj możesz porozmawiać na tematy dotyczące życia, życiowych mądrości, jak żyć w sposób zgodny ze światem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 291 times
Been thanked: 430 times

Konieczność metanarracji a Kościół

Post autor: krz30 » 2025-03-14, 16:44

Metanarracje to „wielkie opowieści” o świecie, które nadają mu porządek i sens. Przykłady to metanarracja religijna, idea postępu nauki, emancypacji czy obiektywnej prawdy. Opowieści te są przyjmowane i przekazywane w społecznościach, często stanowiąc fundament ich tożsamości.

Jean-François Lyotard, jeden z czołowych filozofów postmodernizmu, krytykował metanarracje, twierdząc, że pełnią one funkcję narzędzi władzy i legitymizują określone struktury społeczne. Podkreślał, że nie istnieje jedna, uniwersalna prawda, lecz wiele „gier językowych”, w których konstruowane są lokalne prawdy. Jego zdaniem współczesne społeczeństwo nie potrzebuje już wszechogarniających metanarracji – zamiast tego postulował pluralizm i istnienie wielu równoległych mikronarracji.

Lyotard sformułował swoją krytykę w 1979 roku, w kontekście wydarzeń XX wieku – wojen światowych, totalitaryzmów i upadku wielkich idei społecznych, które podważyły wiarę w jednolite wizje historii. Zwrócił również uwagę na zmiany w nauce: coraz większą specjalizację, rozbicie na konkurujące ze sobą paradygmaty oraz przejście od poszukiwania obiektywnej prawdy do koncentrowania się na użyteczności wiedzy w określonych kontekstach.

Jednak jego stanowisko napotyka na pewien problem – popada w paradoks. Głosząc, że „nie ma metanarracji”, sam tworzy nową metanarrację, w której fundamentalnym założeniem staje się pluralizm i decentralizacja prawdy. Jest to jeden z głównych zarzutów wobec tej koncepcji. Można więc argumentować, że ludzka potrzeba metanarracji jest nieunikniona – nawet jeśli niektóre narracje maskują się jako ich negacja.

Zainteresowała mnie ta kwestia w kontekście Kościoła Katolickiego. Tradycyjnie jego metanarracja opiera się na wierze w obiektywną prawdę, Trójjedynego Boga, Opatrzność i określony porządek moralny. Jednocześnie pontyfikat papieża Franciszka przyniósł elementy przypominające pewne aspekty postmodernizmu: większy nacisk na indywidualne drogi dojścia do Prawdy, intensyfikację dialogu międzyreligijnego, nowe interpretacje moralności (np. Amoris Laetitia), a także rozwój teologii kontekstualnych (feministycznej, ekologicznej i innych). W efekcie może się wydawać, że współczesny Kościół coraz bardziej otwiera się na pluralizm interpretacyjny – choć nie oznacza to pełnej akceptacji postmodernistycznej dekonstrukcji prawdy.

Co uważacie?

Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Re: Konieczność metanarracji a Kościół

Post autor: krz30 » 2025-09-21, 12:58

Nikt się nie podjął. To podejmę się ja.

Prawda istnieje. Choć człowiek ma niezwykłą zdolność do tego, żeby uwierzyć, że jest inaczej. Może sobie wybudować twierdzę z pojęć i zamknąć się w niej. Rozumować w ramach swoich czterech ścian. Wielu jest takich ludzi. Tu potrzeba wtedy realności, drugiego człowieka i jego życzliwości. W tym kontekście bardzo pozytywnie wspominam papieża Franciszka, jego uśmiech i głębię. Nie był tylko Mędrcem, teologiem, był kimś więcej. Szedł w poprzek każdej narracji.

Oczywiście idealizuję go nieco. Był człowiekiem.

W sumie cieszę się, że Kościół żyje, a nie tylko pojmuje życie. Dialog z nowymi prądami myślowymi to kapitalna sprawa.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 516 times
Been thanked: 662 times

Post autor: Andy72 » 2025-09-21, 13:36

Ważne jakim językiem się mówi
Moim zdaniem, samo pojęcie "metanarracji" jest szkodliwe, bo ustawia Prawdę, w ogóle mówienie o Bogu jako tylko jakąś metanarrację, współistniejącą.
Całkiem inaczej odbieram papieża Franciszka. Co do uśmiechu, życzliwości i głębi to kojarzy mi się to z papieżem Benedyktem, a życzliwość i delikatność z obecnym Papieżem.
Obecnie mamy papieża Leona, nie jest on Franciszkiem, ostatnio zalinkowałem Jego wypowiedź na temat morderstwa Charliego KIrrka.
W efekcie może się wydawać, że współczesny Kościół coraz bardziej otwiera się na pluralizm interpretacyjny – choć nie oznacza to pełnej akceptacji postmodernistycznej dekonstrukcji prawdy.
A mnie się wydaje że obecnie Kościół pod przewodnictwem Leona XIV delikatnie zasypuje wyrwę.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2912 times
Been thanked: 3208 times

Post autor: sądzony » 2025-09-21, 14:05

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale wydaje mi się, że "Metanarracja Kościoła", czyli Ewangelia staje się prawdą absolutną (ożywa) gdy indywidualnie wydarza się w życiu człowieka w Chrystusie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 516 times
Been thanked: 662 times

Post autor: Andy72 » 2025-09-21, 14:28

Z tym mógłbym się zgodzić.
jak w kolędzie:
A czemuż, Jezu, na świecie,
tyle łez, jęków, katuszy?
Bo nie ma miejsca dla Ciebie,
w niejednej człowieczej duszy.
Ostatnio zmieniony 2025-09-21, 14:30 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: krz30 » 2025-09-21, 15:16

sądzony pisze: 2025-09-21, 14:05 Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale wydaje mi się, że "Metanarracja Kościoła", czyli Ewangelia staje się prawdą absolutną (ożywa) gdy indywidualnie wydarza się w życiu człowieka w Chrystusie.
A teraz poprosimy o słowo komentarza do tego, co napisałeś;)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2912 times
Been thanked: 3208 times

Post autor: sądzony » 2025-09-21, 16:52

Nie wiem czy rozumiem to pojęcie "metanarracja". Mityczność czy archetypiczność kulturowa choć z pozoru różnorodna w głębi zawsze sięga pragnienia bożej miłości. Czasem oczywiście w sposób pierwotny. I oczywiście można na tym budować zarówno dobro, ale i zło. Fakt, że z zewnątrz coś wygląda "różnie" nie oznacza, że w głębi nie jest tożsame.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4968 times

Post autor: Andej » 2025-09-21, 17:04

krz30 pisze: 2025-09-21, 12:58 Prawda istnieje.
Nam dane jest ja poznawać. Dzięki Objawieniu. Będziemy ją poznawać bez końca. Bo tylko Bóg zna całą Prawdę. A my tylko ten ułamek Prawdy, który został nam objawiony. I zrozumiany.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Psychologia, filozofia, czyli jak żyć dojrzale”