Witek Wilk - opinie

Dzielimy się dowodami Bożego działania w naszym życiu i życiu znanych osób, jak i naszych bliskich i innych ludzi; piszcie to, co zbuduje wszystkich w wierze w Boga.
Zablokowany
TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 108 times

Re: Witek Wilk - opinie

Post autor: TS_ » 2025-06-23, 21:25

@Pompieri

Dla Ciebie może i tak.

@sądzony

Niebo jest w umyśle. Święci i aniołowie jak schodzą na ziemię nie tracą stanu nieba. Jezus miał zawsze.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 624 times

Post autor: Pompieri » 2025-06-23, 21:29

Ale mowimy o czym innym.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2942 times
Been thanked: 3266 times

Post autor: sądzony » 2025-06-23, 21:33

TS_ pisze: 2025-06-23, 21:25 Niebo jest w umyśle. Święci i aniołowie jak schodzą na ziemię nie tracą stanu nieba. Jezus miał zawsze.
A zatem celem, Niebem jest stan umysłu, jak rozumiem.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: TS_ » 2025-06-23, 21:40

@sądzony

Tak, to nie chodzi o miejsce. Miejsce może być wydzielone by tam nie wchodzili Ci co nie są w takim stanie, ale to nie miejsce czyni czyjąś duszę w stanie nieba. Jezus, aniołowie, święci będąc na ziemi, umysłem są w niebie. Bóg może pójść do "miejsca czyśćca" i dalej być umysłem w niebie. Zdaje się, że tak samo z aniołami i świętymi. Są utwierdzeni w stanie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-23, 21:49

TS_ pisze: 2025-06-23, 21:40 @sądzony

Tak, to nie chodzi o miejsce. Miejsce może być wydzielone by tam nie wchodzili Ci co nie są w takim stanie, ale to nie miejsce czyni czyjąś duszę w stanie nieba. Jezus, aniołowie, święci będąc na ziemi, umysłem są w niebie. Bóg może pójść do "miejsca czyśćca" i dalej być umysłem w niebie. Zdaje się, że tak samo z aniołami i świętymi. Są utwierdzeni w stanie.
Gdzie są zatem mistycy czy kontemplatycy?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: TS_ » 2025-06-23, 21:57

@sądzony

Ci prawdziwi, jak osiągną Unię Mistyczną to są w tym stanie póki co.
Czy trwale czy okazjonalnie. Nie wiem.
Może są tego też różne poziomy. Nie wiem.

Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4188 times
Been thanked: 6292 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-24, 08:14

TS_ pisze: 2025-06-23, 21:40 Tak, to nie chodzi o miejsce. Miejsce może być wydzielone by tam nie wchodzili Ci co nie są w takim stanie, ale to nie miejsce czyni czyjąś duszę w stanie nieba. Jezus, aniołowie, święci będąc na ziemi, umysłem są w niebie. Bóg może pójść do "miejsca czyśćca" i dalej być umysłem w niebie. Zdaje się, że tak samo z aniołami i świętymi. Są utwierdzeni w stanie.
Zgadzam się w 100%. No, może w 99%, bo określenie tego stanu jako "stanu umysłu" jakoś trochę mi zgrzyta (to jest chyba stan nieco czegoś więcej, niż umysł, ale to już moje szczególarstwo).

Myślę, że nieźle wyraził to św. Jan Paweł II (co prawda mówił o piekle, ale to jakby "druga strona medalu"):
"Należy poprawnie interpretować obrazy, w których Pismo Święte przedstawia nam piekło.
Wskazują one na całkowitą beznadziejność i pustkę życia bez Boga.
Piekło oznacza nie tyle miejsce, co raczej wskazuje na sytuację, w jakiej znajduje się człowiek, który w sposób wolny i ostateczny oddala się od Boga, źródła życia i radości."

(Piekło jako ostateczne odrzucenie Boga, audiencja generalna 28.07.1999, za https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/ja ... 71999.html )
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję ;)

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: TS_ » 2025-06-24, 09:01

Różnie można rozumieć czym jest "umysł".

Akwin

Augustyn pisze: „Pamięć, myśl i wola - to jedno: jeden umysł”.

Aniołowie dzierżą takie stanowisko wśród jestestw duchowych, jakie ciała niebieskie wśród jestestw cielesnych; stąd to nawet Dionizy mazwał ich „duchami czy umysłami niebieskimi”.

Wszyscy aniołowie różnią się gatunkowo według różnych stopni natury umysłowej.

Dlatego mówi się o aniele: to Myśl, Umysł, bo całe jego poznanie jest poprzez myśl. Natomiast poznanie duszy jest częścią poprzez myśl, częścią poprzez zmysły.

najwyższe myślące stworzenie było całkowicie i jedynie myślące, a nie tylko częściowo, jak nasza dusza. Z tego to właśnie powodu - jak wyżej podano - aniołów nazywa się: Myśli i Umysły.

w Bogu, jak to wyżej wykazano, "myśleć" jest tym samym, co i sama substancja myślącego

Syn pochodzi na sposób myśli jako Słowo, Duch Święty zaś na sposób woli jako Miłość. Zawsze zaś jest tak, że miłość pochodzi od słowa. Dlaczego? Bo przecież to tylko pokochamy, co pierwej pojęciem umysłu uchwycimy. I już to samo świadczy jasno o pochodzeniu Ducha Świętego od Syna.

Chociaż w Bogu wola nie jest czymś innym od myśli, to jednak natura myśli
i woli wymaga, by pochodzenia odbywające się stosownie do ich czynności, układały się między sobą według jakiegoś porządkub; nie może być bowiem mowy o pochodzeniu miłości, jeśli się nie uwzględni uprzedniego pochodzenia slowa; wola prrzecież to tylko może ukochać co wpierw myśl poczęła. Jak więc zachodzi jakowyś porządek kolejności między słowem a jego początkodawcą, mimo że w Bogu myśl i poczęcie myśli stanowią jeden byt, tak samo, choć w Bogu myśl i wola stanowią jedno, to jednak w Bogu pochodzenie Miłości i pochodzenie Słowa układają się między sobą z zachowaniem porządku i odrębności; a to dlatego, że w samej naturze miłości to leży, że nie może pochodzić inaczej, jak tylko z uprzedniego poczęcia myśli.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-24, 10:21

TS_ pisze: 2025-06-24, 09:01 Różnie można rozumieć czym jest "umysł".

Akwin

Augustyn pisze: „Pamięć, myśl i wola - to jedno: jeden umysł”.
A nieświadomość - to też umysł?

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: TS_ » 2025-06-24, 11:05

@sądzony

Pierwsze pytanie to "kto to jest nieświadomość?". Kto nią steruje? Jak ją zdefiniujesz według Twojego źródła to może być łatwiej.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-24, 11:46

TS_ pisze: 2025-06-24, 11:05 @sądzony
Pierwsze pytanie to "kto to jest nieświadomość?". Kto nią steruje? Jak ją zdefiniujesz według Twojego źródła to może być łatwiej.
Powiedzmy:

"Nieświadomość – termin oznaczajacy treści, zjawiska, emocje, czynności, procesy psychiczne, będące nieuświadomione, niedostępne dla ego. Traktowana jest również jako składowa psyche, jaźni. Według Junga nieświadomość jest procesem, a „odniesienie „ja” do treści nieświadomości wywołuje właściwą przemianę czy też rozwój psyche."

http://www.jungpoland.org/pl/slownik-ju ... omosc.html

Awatar użytkownika
chicku
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 230 times
Been thanked: 190 times

Post autor: chicku » 2025-06-24, 23:26

@Lwica - w ogóle słowo sukces mnie razi i chyba nie pasuje tutaj zupełnie. nie kojarzę, by Witek go używał i by negował modlitwę "jeśli taka jest Twoja wola". Rozumiem podejście - że takie sformułowanie może zawierać wątpliwości. Ale z drugiej strony oddawanie ostatecznej decyzji Bogu ma w sobie tę pokorę, która oznacza, że pewnych rzeczy nie wiemy, nie znamy szerszego planu. Możemy się uprzeć, by Bóg wykonał to, co uważamy za słuszne, a za 10, 20 lat, czy po śmierci zobaczymy, jak to było głupie. Dlatego warto zawierzać decyzję Bogu - "jeśli taka jest Twoja wola", bo wtedy wiemy, że to będzie być może lepiej rozwiązane, niż nam się wydaje. Choć oczywiście o pewne rzeczy można się modlić wprost i robili to też Jezus i apostołowie w Dziejach Apostolskich. Taka pewność, żę wiara góry przenosi, może spokojnie stać obok tej pewności, że czasem Bóg wie lepiej.

Jeśli chodzi o rozwiązywanie sytuacji finansowych, to też wiele razy tego sam doświadczyłem. Ja miałem taką ewidentną sytuację, gdy potrzebowałem sporej kwoty na wpłatę w banku. Miałem 3 miesiące, by zebrać 15 tys. I pomyślałem - kurcze - 3 mce to dużo, to się uda, z pomocą Bożą. I wiesz - został tydzień do końca, a ja miałem dopiero 1tys. :) Ale miałem pewność, że to się uda, tylko nie wiedziałem jak :) poszedłem się zapytać brata ze wspólnoty, czy mi da te pieniądze, a on, że 1-2 tys. spokojnie, ale tyle to na pewno nie. No i dalej byłem ciekaw, jak to Bóg rozwiąże. A brak tej kasy oznaczał, że stracimy dom, w którym mieszkamy. Nawet na chwilę, nie miałem wątpliwości, że to się uda. No i tak z tydzień przed terminem dostałem 20 tys. ze źródła, z którego nie miałem prawa dostać żadnej sumy. No i raz, że w ogóle dostałem, a dwa, że dlaczego akurat w tym momencie? Nikt nie wiedział, że potrzebuję. To taka sytuacja chyba najmocniejsza, która mi się przytrafiła. Dlatego ufam, że Bóg się troszczy. I nie zawsze jest tak, że ja sobie sam muszę wszystko zapewnić. I nie zapewniam, oddaję się Bożej opiece. A on daje mi tyle, ile potrzebuję. Czasem ostro oraliśmy po betonie - nikt nie płacił faktur, co też było mało prawdopodobne, bo rozumiem, jeśli jeden klient na 8 nie zapłaci, ale nie wszystkich 8-miu. Też pytałem, co Bóg mi przez to chce powiedzieć. Nauczyłem się wtedy wolności od pieniędzy - niczego sobie sam nie jestem w stanie zapewnić - bo przecież faktury były wystawione i środki powinny spływać, a nie spływały przez całą zimę. Więc ten 'sukces' to jest pewność, że Bóg zawsze zatroszczy się mną i moją rodziną. 'Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj' - nie umrzemy z głodu. A to, czy będziemy żyć w luksusach, to mniej ważne. Bóg swoim dzieciom daje tyle, ile potrzebują. A jak się ktoś sam o siebie troszczy, sam sobie zapewnia dobrobyt, to może sobie wypracować więcej, dużo więcej niż potrzebuje. Tylko po co.
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד

Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4188 times
Been thanked: 6292 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-24, 23:41

W pełni zgadzam się z chicku
Nie twierdzę, że Witek Wilk jest przeciw "bądź wola Twoja"
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję ;)

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 228 times
Been thanked: 585 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-06-25, 20:51

Problem jest zawsze że słuchaczami .
Po sobie patrząc. Kiedy słyszysz że Bóg błogosławi wyznawcom a tobie się nie wiedzie to co sobie pomyślisz? Ze jesteś wujowym wyznawcą
Ogólnie brakuje duszpasterstwa ludzi złamanych... Z depresjami ...PTSD I innymi . Oczywiście można odesłać ludzi do czytania Pisma. Ale ci ludzie sami będą widzieli źle rzeczy.
Przykład z mojej drogi. Będąc młodym ministrantem ( to chyba był czas kiedy miałem te traumatyczne zdarzenia ) podczas czytania Obyś był zimny albo gorący... Ja zacząłem się w duchu usprawiedliwiać że ja to chyba letni jestem ( w sensie nie staram się tak jakbym mógł się starać) i za chwilę padły słowa o wyrzucania z powodu letniosci . I PONIEWAZ NIKT NIE WYTŁUMACZYŁ TO TE SLOWA MIALY SKUTEK GRANATU W SERCU. I Wyroku .

Porównując to trochę do różnych kołczy od sukcesu oraz ksiąg typu Maksimum Osiągnięć.
Niewielu było kołczów którzy mówili że możesz być dobrym także w byciu gospodynią domową czy ślusarzem i niekoniecznie sukces to Maybach i prywatną wyspa.

Awatar użytkownika
chicku
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 230 times
Been thanked: 190 times

Post autor: chicku » 2025-06-25, 21:06

rzeczywiście czasem konieczne jest wyjaśnienie - ale z drugiej strony - jeśli masz takie rozterki (że Pismo Św. wydaje na Ciebie wyrok) to warto zgłębić temat i np. pogadać ze spowiednikiem. Bo też nie da się wytłumaczyć wszystkiego każdemu. Alternatywą jest nieczytanie Biblii na głos, bo ktoś się zgorszy. A właśnie to walenie po łbie jest dobre. W końcu Słowo Boże to miecz obosieczny. Nieraz oberwałem nim po swoich małostkach, grzeszkach.

Co do tego, że mi Bóg nie błogosławi, bo jeszcze nie jestem taki dobry. No i co. Przecież nie jest tak, że każdego trzeba pieścić - jesteś dobry, jesteś :) większość jest na złej drodze. Ja np. problemy finansowe rozumiałem tak, że Bóg mnie chce przez to przeczołgać, bo inaczej ze mną się nie da. Gdybym był święty, to by tego nie było. Może nie to, ze jeździłbym mercedesem, ale nie czułbym jakiegoś dyskomfortu, że nie ma za co zrobić zakupów. Ja to rozumiałem, że to wynika z mojej grzeszności. Mojego oddalenia od Boga i służy temu, bym coś zrozumiał.
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד

Zablokowany

Wróć do „Świadectwa działania Boga”