Procesja w Boże Ciało

Rozmowy na temat świąt i zwyczajów religijnych Kościoła świętego.
Awatar użytkownika
AkceptujeJezusa
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Procesja w Boże Ciało

Post autor: AkceptujeJezusa » 2025-06-20, 19:50

Hejo w ogóle nic nie piszę w tematach,ale mam takie pytanie do was.Czy chodzicie na procesje?.
Ja nie chodzę,i nie chcę tam zginąć z męczenia.Według mnie lepiej w tym dniu się pomodlić,Jezus Chrystus już umarł za nasze grzechy.
Proszę nie mówicie mi żeby na procesje iść żeby poczuć jakie on męki cierpiał,można to w głowie sobie wyobrazić.
Dobrze że to nie jest obowiązkowe.Pomyślcie że wasi dziadkowie,babcie musieli by iść na to gdyby było obowiązkowe.A oni mają swoje lata,i chcą na te lata odpocząć,a nie dostać udaru z powodu słońca na tej wyczerpującej drodze.

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 221 times
Been thanked: 428 times

Re: Procesja w Boże Ciało

Post autor: Lwica » 2025-06-20, 20:12

Ja od dwóch lat chodzę do swojej parafii i teraz byłam na centralnej (łącznie zaczynając od Mszy Świętej o godz. 10, to do 13:35 trwało wszystko).
Powiem Ci, że ja akurat w ogóle tego nie odbieram, że jest to męczące, po prostu lubię tak chodzić procesją.
No i jeszcze chór śpiewał, orkiestra była (u nas w parafii nie ma niestety), dostaliśmy śpiewniki, deszcz padał przez połowę procesji, także ręka mi odpadała od trzymania parasola :)
Co do osób starszych, czy po prostu chorych/słabych w każdym wieku- to masz rację, że lepiej dla nich jeśli nie jest to obowiązkowe. Bo czerwiec często jest bardzo upalnym miesiącem i po prostu upał dokucza wtedy.

Ale mnie to bardzo jakoś cieszy, że ludzie inni (niekoniecznie wierzący) widzą nas idących tak licznie. Tylko zawsze mam nadzieję, że pilnują biskupa żeby tam nikt z głupim pomysłem nie podleciał do Najświętszego Sakramentu w celu uszkodzenia. Ostatnio widziałam na YouTube, tutaj w Polsce, jakiś człowiek przeszkodził we Mszy Świętej i rzucił butelką w tabernakulum, kilka dni temu to było chyba.
Ostatnio zmieniony 2025-06-20, 20:13 przez Lwica, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AkceptujeJezusa
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Post autor: AkceptujeJezusa » 2025-06-20, 20:32

No niezły idiota,z tego człowieka.Gdyby był deszcz to może bym chodził.A tak to czysty machosism.
Ale może lepiej niech znajdą sobie inne drogi,tak by nie przeszkadzać kierowcom.
Wiem coś o tym,jadę z rodzicami ale jeszcze się z tym nie styknęliśmy

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4695 times

Post autor: Andej » 2025-06-20, 21:10

Lwica pisze: 2025-06-20, 20:12 Co do osób starszych, czy po prostu chorych/słabych w każdym wieku- to masz rację, że lepiej dla nich jeśli nie jest to obowiązkowe. Bo czerwiec często jest bardzo upalnym miesiącem i po prostu upał dokucza wtedy.
Czy nie jest to skłanianiem do pójścia na łatwiznę?
Każdy ocenia swoje możliwości. Od kilku lat nie chodzę na Drogę krzyżową okolicznymi ulicami. Kilka lat temu wytrzymałem, ale potem płaciłem za to ileś dni. Przeceniłem swoje możliwości. Ale nie żałuję. Żałuję, że teraz nie chodzę.
W młodości chodziłem a centralne procesje. W dzieciństwie i teraz na parafialne. Dopóki mogę, to chodzę. Tam, gdzie trzeba klęknąć, to podchodzę do latarni lub płotu. I jakoś jest. Męczące - tak. Ale uważam, że powinienem. Jeszcze będę mieć czas na żałowanie tego, że nie mogę. Oczywista ważny rozsądek. Bo gdybym przewidywał, że mogę komuś sprawić kłopot omdleniem, to bym się zmył lub wcale nie poszedł. A skoro mam jeszcze na to siłę, to chodzę. M.in. po to, aby pokazać jak wiele osób chodzi. Zademonstrować, że są jeszcze katolicy, którzy nie wstydzą się publicznego wyznawania wiary. Że w parafii jest kilkutysięczna gromadka, której się chce. Ale nie ukrywam, że otrzymuję za to zapłatę. W postaci satysfakcji, że mi się udało. W poczuciu wspólnoty z innymi wierzącymi. Z tego, że kolejny rad udało się dać świadectwo.
Wspominasz o upale. Były osoby starsze (i młodsze) z butelkami z wodą. Popijały w tracie procesji. Były z parasolami.

A co do obowiązku. Nie ma takiego obowiązku, którego spełnienie miałoby się odbyć kosztem zdrowia lub życia. Zapewniam, że Kościół nie narzuca żadnego takiego obowiązku.

Mam do Was pytanko. Czy jeśli pójście do sklepu po chleb i jedzenie nie jest obowiązkiem, to w dni upalne rezygnujecie z picia i jedzenia? Czy w ogóle rezygnujecie z wyjścia do sklepu, bo to nie jest obowiązkiem. I czekacie, aż ktoś inny pójdzie za Was?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2025-06-20, 21:40 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Malutka
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 282 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Malutka » 2025-06-22, 09:14

AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 20:32 Ale może lepiej niech znajdą sobie inne drogi,tak by nie przeszkadzać kierowcom.
Wiem coś o tym,jadę z rodzicami ale jeszcze się z tym nie styknęliśmy
Jak się odbywają protesty, marsze, nie-marsze, biegi to też to "przeszkadza" i na ogół jest dłuższe niż procesja,.gdzie przecież i tak wiadomo, że coś takiego będzie, to nie jest żadna nowość.

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 171 times
Been thanked: 122 times

Post autor: chicku » 2025-06-22, 22:11

warto iść na procesję, ale wg mnie można rozważyć, jeśli się tego rzeczywiście nie czuje.
Ja chyba miałem okres, że średnio mi zależało, by wziąć udział w procesji Bożego Ciała - byle być na Mszy św. - ale coraz bardziej doceniam to wydarzenie. I podoba mi się to, że w sąsiedniej parafii (gdzie byłem na procesji) była ona tak długa - 3 km. I szło w niej naprawdę dużo ludzi (1000?). To było ciekawe przeżycie. Nie zwykły spacer, bo jednak szedł z nami Jezus w widzialnym znaku Najświętszego Sakramentu. W pewnym momencie dogoniłem czołówkę i to było ciekawe słuchać i patrzeć, co robią idący w poszczególnych grupach. Ci już dość oddaleni od księży, gadali między sobą, ministranci na czele to już w ogole scenka z Mikołajka, paru pierwszych szło elegancko dwójkami, środek to już rozluźnienie, dwóch szło obok trzymając sobie ręce na barkach, to już nie była dwójka a czwórka, gadali, ale miało to jakiś urok - to rozprzężenie było jakieś takie niewinne, nie tak ważne jak to, że wszyscy szliśmy w jakiejś takiej, różnorodnej, ale jednak wspólnocie :)
Ostatnio zmieniony 2025-06-22, 22:14 przez chicku, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 217 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Jockey » 2025-06-23, 10:32

AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50 Hejo w ogóle nic nie piszę w tematach,ale mam takie pytanie do was.Czy chodzicie na procesje?.
Chodzę.
AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50Ja nie chodzę,i nie chcę tam zginąć z męczenia.Według mnie lepiej w tym dniu się pomodlić,Jezus Chrystus już umarł za nasze grzechy.
Oż w mordę. A jakież to męczarnie przezywasz na procesjach? Uklęknąć publicznie przed Najświętszym Sakramentem. Zaiste męka to ogromna. A będąc na mszy i na procesji to co robisz jeśli się nie modlisz? Do Jezusa który jak to piszesz już umarł. W tajemnicy ci powiem że również zmartwychwstał i żyje. I działa.
AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50Proszę nie mówicie mi żeby na procesje iść żeby poczuć jakie on męki cierpiał,można to w głowie sobie wyobrazić.
A to na tych procesjach krzyżują uczestników?
AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50Dobrze że to nie jest obowiązkowe.Pomyślcie że wasi dziadkowie,babcie musieli by iść na to gdyby było obowiązkowe.A oni mają swoje lata,i chcą na te lata odpocząć,a nie dostać udaru z powodu słońca na tej wyczerpującej drodze.
Moi dziadkowie i babcie dopóki byli w stanie chodzić to chodzili na procesje. A masz w ogóle pojecie kto i do czego jest w Kościele zobowiązany? I wiesz, że opuszczenie mszy św. w przypadku choroby nie jest grzechem? Mówisz normalnie jak przedszkolak.

A zastanawiałeś się jaki jest sens i dlaczego pojawiło się Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej. Może zacznij od tego:
https://opoka.org.pl/News/Polska/2023/b ... o-procesja
Ostatnio zmieniony 2025-06-23, 10:33 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3798 times
Been thanked: 6033 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-23, 10:43

Nie chodzę na procesje. Nie chodzę też na pielgrzymki.
Nie neguję - nie chodzę.
Ten rodzaj pobożności nie jest zgodny z moją wrażliwością i duchowością.
Podobnie jak np. Majowe.
Ostatnio zmieniony 2025-06-23, 10:45 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 98 times
Been thanked: 605 times

Post autor: Morkej » 2025-06-23, 11:11

AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50 Czy chodzicie na procesje?
Od trzech lat chodzę. Wcześniej będąc małym może raz czy dwa rodzice mnie zabrali, ale później przestaliśmy chodzić. Taka forma pobożności jest jak najbardziej okej dla mnie. Zresztą Polska tradycja procesji też jest mi całkiem bliska.
Natomiast troszkę kłuje mnie w oko to, co się dzieje na tych procesjach. Przy ołtarzach stawiane są takie krzaczki, z których można zerwać sobie gałązkę. To, jakie bitwy mają miejsce przy tych ołtarzach, aby udało się coś zerwać, to trochę mnie to osobiście zniesmacza. Mam wrażenie, że ludzie traktują to jak jakiś talizman, który koniecznie trzeba zdobyć.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-23, 12:17

Morkej pisze: 2025-06-23, 11:11
AkceptujeJezusa pisze: 2025-06-20, 19:50 Czy chodzicie na procesje?
Od trzech lat chodzę. Wcześniej będąc małym może raz czy dwa rodzice mnie zabrali, ale później przestaliśmy chodzić. Taka forma pobożności jest jak najbardziej okej dla mnie. Zresztą Polska tradycja procesji też jest mi całkiem bliska.
Natomiast troszkę kłuje mnie w oko to, co się dzieje na tych procesjach. Przy ołtarzach stawiane są takie krzaczki, z których można zerwać sobie gałązkę. To, jakie bitwy mają miejsce przy tych ołtarzach, aby udało się coś zerwać, to trochę mnie to osobiście zniesmacza. Mam wrażenie, że ludzie traktują to jak jakiś talizman, który koniecznie trzeba zdobyć.
No to jest jakaś dziwna sprawa... Niestety trąci jakimiś przesądami "na szczęście" x_x w ogóle skąd to się wzięło?
Dodam jeszcze robienie sobie zdjęć na ołtarzach, procesja z Jezusem idzie dalej, a ludzie stoją w kolejce żeby cyknąć fotkę.

Co do samych procesji, to ja uwielbiam tak po ludzku, że podoba mi się to, ale też, że Pan Jezus wychodzi na ulicę właśnie do tych, którzy może w ogóle nie chcieli/nie planowali Go widzieć.
Marek pisał o Majowym, u nas teraz jest Czerwcowe jeszcze, ja znowu uczestniczę we wszystkim czym się da :D
a jest okazją do dodatkowej modlitwy tutaj akurat Litanią i jest też błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem na koniec.
A u nas w parafii również jest w formie jakby procesji do krzyża Fatimskie, odmawiamy Różaniec jedną część, każdego 13tego miesiąca od maja do września włącznie, a w pozostałe miesiące w kościele po prostu :)

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-06-24, 23:30

akurat my mamy swoją kapliczkę i lubię, jak idziemy tam śpiewać Litanię Loretańską ;) w ogóle kolega mnie tego nauczył, znajomy muzyk. Tej nuty, na którą to się śpiewa i potem chodziliśmy codziennie cały maj przez 2-3 lata. Potem jakoś nie było czasu, ale ciągle czuję, że warto kultywować tę tradycję, bo jest to piękne. To, że ktoś tego nie czuje, też rozumiem. Nie wszystko jest dla każdego. Ja np. lubię pieśni, które są oparte na Biblii. A tych jest mało w kościele. Z kolei spotkałem się, że wiele osób nie lubi tych moich biblijnych (np. neońskich)

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-25, 12:19

chicku pisze: 2025-06-24, 23:30 akurat my mamy swoją kapliczkę i lubię, jak idziemy tam śpiewać Litanię Loretańską ;) w ogóle kolega mnie tego nauczył, znajomy muzyk. Tej nuty, na którą to się śpiewa i potem chodziliśmy codziennie cały maj przez 2-3 lata. Potem jakoś nie było czasu, ale ciągle czuję, że warto kultywować tę tradycję, bo jest to piękne. To, że ktoś tego nie czuje, też rozumiem. Nie wszystko jest dla każdego. Ja np. lubię pieśni, które są oparte na Biblii. A tych jest mało w kościele. Z kolei spotkałem się, że wiele osób nie lubi tych moich biblijnych (np. neońskich)
W sensie kaplicę macie? Czy do kapliczki idziecie jako procesja i śpiewacie?
My mamy kaplicę z Najświętszym Sakramentem, ale w kościele jest zawsze Majowe co dzień i Czerwcowe też co dzień.
U nas majowe dokładnie takie jak poniżej wkleję i też jest Pod Twoją Obronę na koniec, a na Czerwcowym: "Do Serca Twojego" :) i najbardziej to lubię śpiewać właśnie ("Pod Twoją.../Do Serca...").

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-06-25, 16:38

tak, na tę nutę śpiewamy :-) a kiedyś chyba też wrzucałaś fajną wersję litanii Loretańskiej w j. łacińskim.
Mamy kapliczkę, taką stojącą z wnęką na figurkę, do której idziemy w luźnym szyku i na miejscu otwieramy książeczkę i śpiewamy. Jednak w tym roku nie zebraliśmy się ani razu. Sąsiedzi opowiadają, że kiedyś - w latach 70 - pod tą kapliczką zdarzało się nawet, że przychodzili ludzie z instrumentami, skrzypcami. Po Litanii śpiewało się jeszcze inne pieśni.

Dodano po 1 minucie 27 sekundach:

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-25, 17:27

chicku pisze: 2025-06-25, 16:39 tak, na tę nutę śpiewamy :-) a kiedyś chyba też wrzucałaś fajną wersję litanii Loretańskiej w j. łacińskim.
Mamy kapliczkę, taką stojącą z wnęką na figurkę, do której idziemy w luźnym szyku i na miejscu otwieramy książeczkę i śpiewamy. Jednak w tym roku nie zebraliśmy się ani razu. Sąsiedzi opowiadają, że kiedyś - w latach 70 - pod tą kapliczką zdarzało się nawet, że przychodzili ludzie z instrumentami, skrzypcami. Po Litanii śpiewało się jeszcze inne pieśni.

Dodano po 1 minucie 27 sekundach:

Fajna kapliczka O:-)
Ja wrzucałam link do Litanii Wszystkich Świętych napewno, czy do Loretańskiej to nie pamiętam szczerze mówiąc :)

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-25, 20:12

Właśnie wracam z Jasnej Góry i a propos procesji, to tam najpierw są Nieszpory z Paulinami, a później właśnie idzie procesja z Najświętszym Sakramentem i śpiewamy Litanię do Najświętszego Serca Pana Jezusa. Dzisiaj przewodniczył o. Marcin Ciechanowski :)
Trochę ciężko zrobić w takim ścisku zdjęcie...

Obrazek
A tu czekałam na Nieszpory.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święta i zwyczaje religijne”