Zwykli iluzjoniści cyrkowi czy prawdziwi magowie demonów?
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Been thanked: 67 times
Zwykli iluzjoniści cyrkowi czy prawdziwi magowie demonów?
Ten wątek zakładam ponieważ na 100% jestem pewny, że "iluzje" postaci takich jak Criss Angel czy Dynamo nie są zwykłymi iluzjami cyrkowymi tylko są prawdziwą czarną magią, w którą angażowane są demony. Nawet cyrkowi "magowie" z branży iluzjonistycznej uważają, że niektórych z ich wyczynów nie da się powtórzyć cyrkowymi metodami. Ja sam oglądałem kiedyś jeden z wywiadów Crissa Angela, w którym sam stwierdził, że część swoich sztuczek wykonuje osobiście ale częściowo wspomaga się mocą "ducha opiekuńczego" (mógł nazwać go inaczej - już dokładnie nie pamiętam).
Oto kilka z "iluzji" Crissa Angela (które moim zdaniem są prawdziwą czarną magią):
Tutaj widać całą postać sportsmenki Paige VanZant, że jej górna część ciała oraz dolna należą w pełni do niej w jej oryginalnym ubraniu:
Tutaj kontynuacja poprzedniego nagrania tej samej kobiety, której ciało zostaje rozerwane na dwie połowy i połączone zostaje jedynie jej jelitami:
Przyciąganie połkniętej monety do przedramienia:
Ożywianie pluszowego słonia:
Lewitacja kubka:
Laleczka Voodoo:
Oto kilka z "iluzji" Crissa Angela (które moim zdaniem są prawdziwą czarną magią):
Tutaj widać całą postać sportsmenki Paige VanZant, że jej górna część ciała oraz dolna należą w pełni do niej w jej oryginalnym ubraniu:
Tutaj kontynuacja poprzedniego nagrania tej samej kobiety, której ciało zostaje rozerwane na dwie połowy i połączone zostaje jedynie jej jelitami:
Przyciąganie połkniętej monety do przedramienia:
Ożywianie pluszowego słonia:
Lewitacja kubka:
Laleczka Voodoo:
Ostatnio zmieniony 2026-05-10, 22:58 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 9 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik
- ImmortalXD
- Gawędziarz

- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 103 times
Re: Zwykli iluzjoniści cyrkowi czy prawdziwi magowie demonów?
A to nie są ustawki? Dziwne, że te najbardziej spektakularne i niewyjaśnione sztuczki są pokazywane tylko w telewizji, gdzie można każdy efekt uzyskać komputerowo. Jak dla mnie to magia postprodukcji i robota specjalistów od SFX, nie demonów ;-)
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5109 times
Pomysł ciekawy, ale troszkę cienki. Zastanawiam się, jaką korzyść osiągają demony te z takich pokazów. Czy zarabiają na tym pieniążki, które gromadzą w piekle? Czy David Copperfield nie robił większych numerów, np. ze zniknięciem boeinga?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
Krystyna
- Zasłużony komentator

- Ostrzeżenia: 2
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 427 times
- Been thanked: 107 times
A może jak to zwykle bywało, nie do końca znamy wszystkie prawa fizyki i biologii?
Ludziki tak mają, że na kazdym etapie wydaje im się wiedzieć wszystko.
Ludziki tak mają, że na kazdym etapie wydaje im się wiedzieć wszystko.
-
mareta
- Super gaduła

- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 216 times
Właśnie. Na planie nie może być obecna żadna inna ekipa filmowców oprócz tej, którą magik zatrudnia.ImmortalXD pisze: ↑2026-05-10, 23:22 A to nie są ustawki? Dziwne, że te najbardziej spektakularne i niewyjaśnione sztuczki są pokazywane tylko w telewizji, gdzie można każdy efekt uzyskać komputerowo. Jak dla mnie to magia postprodukcji i robota specjalistów od SFX, nie demonów ;-)
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- zefciu
- Dyskutant

- Ostrzeżenia: 1
- Wyznanie: Ateista
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 42 times
Skoro jesteś na 100% pewny (na jakiej podstawie?), to jaki jest sens zakładania wątku?
Konkretnie kto tak twierdzi i na jakiej podstawie?Nawet cyrkowi "magowie" z branży iluzjonistycznej uważają, że niektórych z ich wyczynów nie da się powtórzyć cyrkowymi metodami.
A ja czytałem książkę gościa, który twierdził, że wypędzał demona, torturując nastolatkę. Potem wpadł, bo przewalił dużą kasę publiczną. No i?Ja sam oglądałem kiedyś jeden z wywiadów Crissa Angela, w którym sam stwierdził, że część swoich sztuczek wykonuje osobiście ale częściowo wspomaga się mocą "ducha opiekuńczego" (mógł nazwać go inaczej - już dokładnie nie pamiętam).
Ostatnio zmieniony 2026-05-11, 15:00 przez zefciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krystyna
- Zasłużony komentator

A zarazem : Nie ma takich bredni, w które ludzie nie byliby w stanie uwierzyć. Stanisław Lem.
- Andej
- Legendarny komentator

Czy w grze w trzy lusterka też biorą udział demony?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- pacyfik
- Aktywny komentator

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 102 times
Znam grę w trzy karty albo trzy kubki.
A jak działają trzy lusterka?
Poszukiwacz perły ◆ Eksplorator Słowa
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
- Andej
- Legendarny komentator

To dokładnie to samo, tylko, że okrągłymi lusterkami.
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

Dusze takich magów są wystarczająco wysoką zapłatą.
Zarówno dobrzy aniołowie jak i demony posiadają zdolność manipulowania dowolną materią stworzoną przez Boga. Potrafią wykonywać skomplikowane operacje na dowolnej materii wbrew prawom fizyki. Wiem, że kilku katolickich egzorcystów o tym wspominało - na pewno byli to Gabriele Amorth i Pellegrino Ernetti. "Iluzje" Crissa Angela i Dynamo idealnie wpisują się w typowe zdolności demonów.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik
-
Krystyna
- Zasłużony komentator

A może nie wbrew prawom fizyki, tylko wedle praw, które nam są jeszcze nie znane?
-
mareta
- Super gaduła

- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 216 times
Widać znasz sie na tym, to bardzo podejrzana sprawa!
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

Tutaj macie realną magię Dynamo dzięki której sprawił, że z pustego czerwonego wiadra znikąd wypadały ryby:
Afrykański szaman wykonujący lewitację:
Afrykański szaman wykonujący lewitację:
Ostatnio zmieniony 2026-05-14, 23:31 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Krystyna
- Zasłużony komentator

Kilka dronów pod kiecką? Balon na gorące powietrze ? Luka grawitacyjna?
Ale kto wie, bo np. ten fakt historyczny :
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2022/ ... QHFLSpGp-Q
Ale kto wie, bo np. ten fakt historyczny :
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2022/ ... QHFLSpGp-Q