Typowo wigilijnie
Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Posty: 19129
- Rejestracja: 1 cze 2016
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 2635 times
- Been thanked: 4643 times
- Kontakt:
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
Wrzucam przepis na moczkę, bo pojawił się na forum przy okazji taki temat. Nie mój, ale śp. sąsiadki, także jej pismo.
- itsjustmemichelle1
- Aktywny komentator
- Posty: 795
- Rejestracja: 17 sty 2021
- Lokalizacja: Wrocław
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 164 times
- Been thanked: 140 times
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
mam dla was przepis na pankejki (pancakes?)
1 jajko całe
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mieszamy normalnie i smażymy np. na oleju kokosowym
wychodzi mniej więcej 8-10 sztuk
kubek 250ml oczywiście
1 jajko całe
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mieszamy normalnie i smażymy np. na oleju kokosowym
wychodzi mniej więcej 8-10 sztuk
kubek 250ml oczywiście
za dużo dzieci nie ma już swoich tatusiów i swoich mam
- Andej
- Legendarny komentator
- Posty: 22636
- Rejestracja: 20 lis 2016
- Been thanked: 4218 times
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
A Wiki mówi tak:
Naleśnik amerykański lub amerykański placek, placuszek, pankejks, pankejk[a] (ang. American pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake) – amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia).
Ale z angielska jest smaczniejszy i taki światowy.
Ja jednak wolę naleśniki. Zwykłe, swojskie i różnymi dodatkami (raczej nie na słodko). Lub bez.
Naleśnik amerykański lub amerykański placek, placuszek, pankejks, pankejk[a] (ang. American pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake) – amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia).
Ale z angielska jest smaczniejszy i taki światowy.
Ja jednak wolę naleśniki. Zwykłe, swojskie i różnymi dodatkami (raczej nie na słodko). Lub bez.
Ostatnio zmieniony 2024-01-09, 19:38 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Andej
- Legendarny komentator
- Posty: 22636
- Rejestracja: 20 lis 2016
- Been thanked: 4218 times
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
Dzisiaj będąc na spacerze poczułem łakomstwo. Zaraz kończy się czas folgowania. Zachciało się łakomczuchowi ciasteczek. I zacząłem myśleć, jak by tak sobie zrobić przyjemność. Najlepiej jak najmniejszym kosztem. Prosto, łatwo. I z tego, co w domu jest. Przychodziły do głowy różne smaki, pomysły, ale zawsze czegoś brakowało. Albo było to pracochłonne. Albo, już ileś razy robiłem, a miałem ochotę na coś nowego.
Jak tylko żona zanurzyła się bez reszty w swoim świecie, czyli telewizorze, zabrałem się do działania. Niestety, po coś przyszła do kuchni. Nie udało się wstawić wcześniej do piekarnika. Oczywiście, jak zwykle, skrytykowała. Że bez sensu. Że marnuję. Ale było za późno, aby coś zmieniać. Zatem dokończyłem i wsadziłem do piekarnika. Teraz żona była potrzebne, aby rozpoznawać kolor. I kierując się tym oznajmić, kiedy można wyjąć. Po jakimś czasie wyszło, to co wyszło. Sfotografowałem.
A gdy już zdjąłem z blachy i odrobinę wystygło, to jak jastrząb rzuciła się do jedzenia. I z przykrością zrezygnowała w krytykowania. Ciekaw jestem dlaczego. Ale nie spytam, bom nieśmiały.
Dwa kształty robiłem. Stwierdziła, że ten bardziej okrągły, ładniejszy jest. No i dobrze.
Jak tylko żona zanurzyła się bez reszty w swoim świecie, czyli telewizorze, zabrałem się do działania. Niestety, po coś przyszła do kuchni. Nie udało się wstawić wcześniej do piekarnika. Oczywiście, jak zwykle, skrytykowała. Że bez sensu. Że marnuję. Ale było za późno, aby coś zmieniać. Zatem dokończyłem i wsadziłem do piekarnika. Teraz żona była potrzebne, aby rozpoznawać kolor. I kierując się tym oznajmić, kiedy można wyjąć. Po jakimś czasie wyszło, to co wyszło. Sfotografowałem.
A gdy już zdjąłem z blachy i odrobinę wystygło, to jak jastrząb rzuciła się do jedzenia. I z przykrością zrezygnowała w krytykowania. Ciekaw jestem dlaczego. Ale nie spytam, bom nieśmiały.
Dwa kształty robiłem. Stwierdziła, że ten bardziej okrągły, ładniejszy jest. No i dobrze.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
Andej, fajne ciastka
Ja mam ochotę zrobić chaczapuri, ale chyba bez jajka.
W sumie nigdy nie jadłam, także nie będę mieć odniesienia, tylko jakiś przepis dobry muszę wykombinować. I ciasta na pizzę szukam, takiego cienkiego, lekko chrupiącego
A ze słodkości, to chętnie zrobiłabym coś typowo świątecznego, ponownie makowiec z bezą na wierzchu i ciastka kardamonowe. Oooo albo te upierdliwe niemieckie Zimtsterne, marcepanowo-cynamownowe. "Upierdliwe" bo ciasto jest klejące i tyle, ile się naprzeklinałam przy nich (a nie przeklinam w ogóle), to chyba przez całe życie tyle mi nie uleciało brzydkich słów z ust
Ja mam ochotę zrobić chaczapuri, ale chyba bez jajka.
W sumie nigdy nie jadłam, także nie będę mieć odniesienia, tylko jakiś przepis dobry muszę wykombinować. I ciasta na pizzę szukam, takiego cienkiego, lekko chrupiącego
A ze słodkości, to chętnie zrobiłabym coś typowo świątecznego, ponownie makowiec z bezą na wierzchu i ciastka kardamonowe. Oooo albo te upierdliwe niemieckie Zimtsterne, marcepanowo-cynamownowe. "Upierdliwe" bo ciasto jest klejące i tyle, ile się naprzeklinałam przy nich (a nie przeklinam w ogóle), to chyba przez całe życie tyle mi nie uleciało brzydkich słów z ust
- abi
- Mistrz komentowania
- Posty: 5407
- Rejestracja: 3 mar 2021
- Has thanked: 860 times
- Been thanked: 1415 times
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
bym chciała zobaczyć jak się rzucała jak jastrząb
znaczy chciałam zapytać o przepis na chleb raczej
znaczy chciałam zapytać o przepis na chleb raczej
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- abi
- Mistrz komentowania
- Posty: 5407
- Rejestracja: 3 mar 2021
- Has thanked: 860 times
- Been thanked: 1415 times
Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...
nie doczekałam się od @Andeja przepisu, więc choć polecę sposób, jak użytkuję czerstwy chleb
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати