Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19128
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2634 times
Been thanked: 4642 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Marek_Piotrowski » 2023-11-27, 14:09

CiekawaXO pisze: 2023-11-27, 12:18 ja do sera dawałąm jeszcze drobno zblendowanego kurczaka.jak zastygło, było super.
Typowo wigilijnie ;)

Jane

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Jane » 2023-12-06, 19:07

Wrzucam przepis na moczkę, bo pojawił się na forum przy okazji taki temat. Nie mój, ale śp. sąsiadki, także jej pismo. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
itsjustmemichelle1
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Posty: 795
Rejestracja: 17 sty 2021
Lokalizacja: Wrocław
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 164 times
Been thanked: 140 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: itsjustmemichelle1 » 2024-01-09, 16:40

mam dla was przepis na pankejki (pancakes?)
1 jajko całe
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mieszamy normalnie i smażymy np. na oleju kokosowym
wychodzi mniej więcej 8-10 sztuk
kubek 250ml oczywiście
za dużo dzieci nie ma już swoich tatusiów i swoich mam

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 6284
Rejestracja: 12 mar 2023
Has thanked: 877 times
Been thanked: 712 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: CiekawaXO » 2024-01-09, 17:11

Przecież to nasze zwykle racuchy. Tyle że bez oleju kokosowego. Pankejki, też mi coś.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 22636
Rejestracja: 20 lis 2016
Been thanked: 4218 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Andej » 2024-01-09, 19:36

A Wiki mówi tak:
Naleśnik amerykański lub amerykański placek, placuszek, pankejks, pankejk[a] (ang. American pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake) – amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia).
Ale z angielska jest smaczniejszy i taki światowy.
Ja jednak wolę naleśniki. Zwykłe, swojskie i różnymi dodatkami (raczej nie na słodko). Lub bez.
Ostatnio zmieniony 2024-01-09, 19:38 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 6284
Rejestracja: 12 mar 2023
Has thanked: 877 times
Been thanked: 712 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: CiekawaXO » 2024-01-09, 19:55

No ale jednak nie naleśnik, a racuch bardziej. Naleśniki robię bez spulchniaczy.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 22636
Rejestracja: 20 lis 2016
Been thanked: 4218 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Andej » 2024-02-01, 21:52

Dzisiaj będąc na spacerze poczułem łakomstwo. Zaraz kończy się czas folgowania. Zachciało się łakomczuchowi ciasteczek. I zacząłem myśleć, jak by tak sobie zrobić przyjemność. Najlepiej jak najmniejszym kosztem. Prosto, łatwo. I z tego, co w domu jest. Przychodziły do głowy różne smaki, pomysły, ale zawsze czegoś brakowało. Albo było to pracochłonne. Albo, już ileś razy robiłem, a miałem ochotę na coś nowego.
Jak tylko żona zanurzyła się bez reszty w swoim świecie, czyli telewizorze, zabrałem się do działania. Niestety, po coś przyszła do kuchni. Nie udało się wstawić wcześniej do piekarnika. Oczywiście, jak zwykle, skrytykowała. Że bez sensu. Że marnuję. Ale było za późno, aby coś zmieniać. Zatem dokończyłem i wsadziłem do piekarnika. Teraz żona była potrzebne, aby rozpoznawać kolor. I kierując się tym oznajmić, kiedy można wyjąć. Po jakimś czasie wyszło, to co wyszło. Sfotografowałem.

Obrazek

A gdy już zdjąłem z blachy i odrobinę wystygło, to jak jastrząb rzuciła się do jedzenia. I z przykrością zrezygnowała w krytykowania. Ciekaw jestem dlaczego. Ale nie spytam, bom nieśmiały.

Obrazek

Dwa kształty robiłem. Stwierdziła, że ten bardziej okrągły, ładniejszy jest. No i dobrze.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Lwica
Gawędziarz
Gawędziarz
Posty: 595
Rejestracja: 24 paź 2022
Has thanked: 86 times
Been thanked: 174 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Lwica » 2024-02-01, 22:24

Andej, fajne ciastka :)
Ja mam ochotę zrobić chaczapuri, ale chyba bez jajka.
W sumie nigdy nie jadłam, także nie będę mieć odniesienia, tylko jakiś przepis dobry muszę wykombinować. I ciasta na pizzę szukam, takiego cienkiego, lekko chrupiącego :-h
A ze słodkości, to chętnie zrobiłabym coś typowo świątecznego, ponownie makowiec z bezą na wierzchu i ciastka kardamonowe. Oooo albo te upierdliwe niemieckie Zimtsterne, marcepanowo-cynamownowe. "Upierdliwe" bo ciasto jest klejące i tyle, ile się naprzeklinałam przy nich (a nie przeklinam w ogóle), to chyba przez całe życie tyle mi nie uleciało brzydkich słów z ust :-j

Awatar użytkownika
abi
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Posty: 5403
Rejestracja: 3 mar 2021
Has thanked: 858 times
Been thanked: 1413 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: abi » 2024-02-01, 22:27

bym chciała zobaczyć jak się rzucała jak jastrząb B-)
znaczy chciałam zapytać o przepis na chleb raczej
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
abi
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Posty: 5403
Rejestracja: 3 mar 2021
Has thanked: 858 times
Been thanked: 1413 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: abi » 2024-02-02, 18:42

nie doczekałam się od @Andeja przepisu, więc choć polecę sposób, jak użytkuję czerstwy chleb

ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

ODPOWIEDZ