Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 14941
Rejestracja: 24 sie 2015
Lokalizacja: Inowrocław
Has thanked: 4185 times
Been thanked: 2940 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Dezerter » 2022-03-15, 22:26

Nigdy nie piekłem chleba - znam tylko ten pieczony przez mamę z dzieciństwa, który się jadło jeszcze gorący, posmarowany masłem, które się roztapiało od tej gorącości, a do tego szklanką świeżego mleka prosto od krowy - takie wspomnienia z dzieciństwa O:-) :) - dzięki panowie :!:
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
ciasteczkowy_potfur
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1039
Rejestracja: 16 paź 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 112 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: ciasteczkowy_potfur » 2022-03-22, 17:34

A ma ktoś może przepis na biszkopt dla ułomnych?

Awatar użytkownika
abi
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Posty: 5347
Rejestracja: 3 mar 2021
Has thanked: 851 times
Been thanked: 1404 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: abi » 2022-03-22, 17:44

a np jak widzisz taki przepis, to co?

https://aniagotuje.pl/przepis/uniwersal ... -do-tortow
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 14941
Rejestracja: 24 sie 2015
Lokalizacja: Inowrocław
Has thanked: 4185 times
Been thanked: 2940 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Dezerter » 2022-04-13, 22:35

Kochani potrzebuje sprawdzonego przepisu na szynkę i schab
pieczone, albo gotowane na Święta Wielkanocne.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 22636
Rejestracja: 20 lis 2016
Been thanked: 4218 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Andej » 2022-04-14, 07:40

Wczoraj skopiowałem przepisy na schab pieczony w mleku. Jeszcze nie robiłem. Jeśli uda ni się nabyć schab, to spróbuję zrobić. Ale jeszcze nie opracowała swojego przepisu na podstawie tych, które ściągnąłem. Może dziś wieczorem, jeśli nie zapomnę, to przygotują własny przepis inspirowany znalezionymi.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Jozek » 2022-04-14, 13:31

Aby mieso bylo kruche trzeba je naszpikowac tluszczem np. slonina (nie ta ze slonia ;) ).
Tu klania sie smarzenie stekow tzw. birds eye, czyli takiego cetkowanego-gesto poprzerastanego tluszczem.
Chodzi o to ze nawet jak piecze sie w temp. np. 200 stopni, to mieso tej temperatury nie osiaga, bo woda w nim zawarta wrze w temp. 100 stopni a dlugie pieczenie wysusza mieso.
Spikujac tluszczem wprowadzamy ten tluszcz do wnetrza miesa i dzieki temu samo mieso nasaczone tluszczem osiagnie wewnatrz o wiele wyzsza temp. niz temp. wrzenia wody.
Razem z tluszczem, np. cienkimi kawalkami sloniny, w te same naciecia, mozna wcisnac przyprawy ktorych olejki eteryczne szybko rozpuszcza sie w tluszczu i wsiakna wraz z tym tluszczem w glab miesa.
rozmaryn i czosnek daje swietny smak, a nieco dluzsze kawaleczki galazek rozmarynu po upieczeniu mozna wyciagnac z miesa. Podobnie z czosnkiem, bo gdy bedzi na zawnatrz to nie tylko jego olejki eteryczne nie wejda w glab miesa, ale takze latwo sie moze przypalic i mieso zamiast nabrac aromatu czosnku, bedzie gorzkie od goryczy przypalonego czosnku, bo przypalony robi sie dosc mocno gorzki.
Dobre efekty smakowe, mniejsza utrate wody z miesa daje pieczenie w folii aluminiowej lub zeliwnym rondlu z pokrywka.
Ostatnio zmieniony 2022-04-14, 14:42 przez Jozek, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 14941
Rejestracja: 24 sie 2015
Lokalizacja: Inowrocław
Has thanked: 4185 times
Been thanked: 2940 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Dezerter » 2022-04-14, 22:10

Dezerter pisze: 2022-04-13, 22:35 Kochani potrzebuje sprawdzonego przepisu na szynkę i schab
pieczone, albo gotowane na Święta Wielkanocne.
Serio nikt nie ma sprawdzonego? czy nie chcecie się podzielić :-w
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Jozek » 2022-04-15, 05:48

Najlepiej poczytaj rozne przepisy i sam wybierz.

https://www.google.com/search?q=przepis ... e&ie=UTF-8
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 14941
Rejestracja: 24 sie 2015
Lokalizacja: Inowrocław
Has thanked: 4185 times
Been thanked: 2940 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Dezerter » 2022-04-15, 08:51

Jozek pisze: 2022-04-15, 05:48 Najlepiej poczytaj rozne przepisy i sam wybierz.

https://www.google.com/search?q=przepis ... e&ie=UTF-8
Takie rady to sobie w fajkę włóż i puść z dymem. :-h
Dezerter pisze: 2022-04-14, 22:10
Dezerter pisze: 2022-04-13, 22:35 Kochani potrzebuje sprawdzonego przepisu na szynkę i schab
pieczone, albo gotowane na Święta Wielkanocne.
Serio nikt nie ma sprawdzonego? czy nie chcecie się podzielić :-w
Ostatnio zmieniony 2022-04-15, 08:52 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Jozek » 2022-04-15, 10:03

Dez, maruda jestes.
Znasz swoj smak i przyprawy ktore lubisz, a to co ci potrzebne to glownie reguly dobrego pieczenia.
Jesli o mnie chodzi to bym po prostu natarl mieso sola, grubo mielonym piepszem i odstawil do lodowki na pare godzin.
pozniej przysmarzyl by zamknac pory miesa.
Nastepnie naszpikowal bym gleboko slonina, czosnkiem i rozmarynem, posypal papryka slodka i nieco ostrej.
Wsadzil do zeliwnego rondla z pokrywka, zalal szklanka piwa lub wina z lyzeczka miodu.
Temperature piekarnika ustawil bym na 200 stopni i piekl min. godzine. jesli szynka jest gruba to nawet 2godziny.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

psalm13
Bywalec
Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: 7 lut 2023
Has thanked: 75 times
Been thanked: 39 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: psalm13 » 2023-03-03, 17:46

Czemu tu tak cicho od dłuższego czasu? Nikt nie gotuje? 😀
Ja niewiele, ale jakieś przepisy sprawdzone mam. Czasem coś poeksperymentuję nawet. Szkoda, że tłusty czwartek już był, bo mam fajny i bardzo szybki przepis na mini-pączki.



Obrazek

Spirytus można pominąć. A można, żeby było bardziej kalorycznie zanurzać je w polewie czekoladowej i dopiero sypać posypką albo "ozdabianie" również można pominąć, bo same w sobie są smaczne.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 18974
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2610 times
Been thanked: 4615 times
Kontakt:

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: Marek_Piotrowski » 2023-03-03, 18:13

O, przydadzą się za rok!

hektolitr
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 302
Rejestracja: 13 maja 2022
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: hektolitr » 2023-03-03, 18:21

Ja trochę gotuję. Nie uważam siebie za jakiegoś wirtuoza, ale nigdy też się nie pochorowałem. Po prostu lubię siedzieć w garach. W ten weekend zamierzam ugotować kurczaka w sosie własnym. Tydzień temu robiłem tortillę. Plackami były zrobione przeze mnie podpłomyki. Podczas gotowania staram się nie używać sztucznych gotowców jak np. sosy z proszku czy kostki rosołowe, które są szkodliwe. Wyjątkiem jest sos do spaghetti, ale tam używam w wersji: ''100% naturalnych składników'', gdzie przy okazji dodaję pomidory z puszki (jeżeli nie ma sezonu na pomidory oraz passatę), kostkę rosołową zastępuję bulionem drobiowym/wołowym w płynie - skład również jest w porządku (głównie używam do zupy pomidorowej oraz czasami do marynowania mięs). Odnośnie samego przepisu na coś... hm, nie mam. Większość rzeczy robię z głowy, jeżeli się czymś wspomagam, to przepisami z internetu, ale nic oryginalnego nie posiadam.
Ostatnio zmieniony 2023-03-03, 18:23 przez hektolitr, łącznie zmieniany 1 raz.

psalm13
Bywalec
Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: 7 lut 2023
Has thanked: 75 times
Been thanked: 39 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: psalm13 » 2023-03-03, 18:36

Marek_Piotrowski pisze: 2023-03-03, 18:13 O, przydadzą się za rok!
Nie muszą wyrastać jak tradycyjne, a są moim zdaniem lepsze smakiem 😀

@hektolitr

Ja to nie lubię "siedzieć w garach" ale bardzo już lubię jak komuś smakuje co przyrządziłam. Uwielbiam to uczucie 😀 Dobrze zwiastuje, że nie chorujesz po swojej kuchni. Też takie kombinowanie wymaga kreatywności, jednak czasem warto sobie zerknąć po przepisy do kogoś innego i je modyfikować. 😀

hektolitr
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 302
Rejestracja: 13 maja 2022
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Kucharz prawie doskonały, czyli mój przepis na ...

Post autor: hektolitr » 2023-03-03, 18:43

Tak, masz rację. Jak widzę, że komuś smakuje, to czuje się taki spełniony, haha. Odnośnie majstrowania z przepisami - często w głowie mam taki obraz, że to się z tym połączy i będzie git. Najlepsze jest to, że podczas przyrządzania zup, sosów nie doprawiam ich, bo nikt by nie zjadł - lubię ostre jedzenie, a jak dobrze wiemy - nie każdy jest w stanie znieść taką kuchnię. Dlatego po ugotowaniu ten, kto je to, co ugotowałem przyprawia po swojemu. O, mogę Wam polecić złotą radę - aby kartofle na farsz do pierogów ruskich postały przez noc i porządnie odparowały, bo nawet zmielenie ziemniaków, gdy są letnie sprawi, że farsz będzie rzadki, a to odejmuje mu smaku.

ODPOWIEDZ